Főoldal » elektromos autó » Pillanatok alatt utolérheti a Teslát, mégsem hallottál még róla

Pillanatok alatt utolérheti a Teslát, mégsem hallottál még róla

A Rivian Automotive egy Michigen államban bejegyzett, elektromos autókkal foglalkozó startup. Nagyjából ennyit lehetett eddig tudni róla, pedig nem most indultak, hanem még 2009-ben, nem sokkal a Tesla Roadster bemutatása után. Persze akkor még Mainstream Motors, majd Avera Automotive volt a nevük és Floridában dolgoztak. Ditroitba 2015-ben költöztek, de értékelhető eredményt még nem mutattak fel. Eddig.

Prototípusuk, koncepcióautójuk nincs, gyártásra érett modell meg pláne, de mégis sikerült magukat beküzdeni a hírekbe egy érdekes és merész lépéssel. Az eddig rejtőzködve dolgozó startup most megvásárolta a Mitsubishi Motors 2015 novembere óta üresen álló gyártóbázisát az illinois-i Normalban. A gyártóbázis több mint fele akkora, mint a Tesla most épülő Gigafactory-ja, és fénykorában évi 220 ezer autó gyártására volt képes.

Egykori Mitsubishi gyár, amit megvett a Rivian (fotó: Mmsonline.com)

Mivel az üzem rendelkezik az autógyártáshoz megfelelő eszközökkel, a Rivian az első autója bemutatása után szinte azonnal be is indíthatja a gyártás. Ha a cég jól használta fel az elmúlt 7 évét, akkor akár lehet is készhez közeli autójuk. Ráadásul ilyen méretű gyárakat nem szoktak csak úgy blindre vásárolni. A Rivian egyelőre nagyon szűkszavú, így nem lehet tudni, hogy mikor állnak elő az első autójukkal.

(forrás: Rivian.com)

Az utóbbi időben sorban jelentettek be gyártásra kész (vagy ahhoz közel álló) autókat jellemzően kaliforniai startupok (Lucid, Faraday Future), de egy közös van mindegyikben: egyik cég sem rendelkezik autógyártási kapacitással. Az autógyártás kezdeti nehézségeivel még a Tesla is sokat küzdött annak ellenére, hogy egy jól felszerelt Toyota gyárat sikerült megvásároljanak. Nulláról felépíteni egy ilyen üzemet korábbi tapasztalatok nélkül, komoly kihívás. Innen szemlélve a dolgot a Rivian akár óriási előnyben is lehet a vetélytársakkal szemben, és akár a Tesla mellé is odaérhet.

Mi a véleményetek? Blöff? Másban utaznak? Vagy tényleg gyártásra érett modellel rendelkeznek?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »