Skálázható villámtöltő rendszert mutatott be a Chargepoint

Európában nem igazán ismertek, pedig Észak-Amerikában az egyik legnagyobb elektromos autó töltő gyártó és üzemeltető cég a ChargePoint. A Las Vegas-i CES-re időzítve mutatták be legújabb villámtöltő rendszerüket a Chargepoint Express Plus-t. A rendszer lényege a jövő igényeinek való megfelelés és a skálázhatóság.

Chargepoint Express Plus
Chargepoint Express Plus

Az alap töltőpont két oszlopból áll, aminél oszloponként található egy-egy CCS és CHAdeMO fej (egyszerre csak az egyik használható). Az oszlopok egy harmadik szabvánnyal való bővítésre is fel vannak készítve. A két oszlop 125 kW-on osztozik, így párhuzamosan akár két CHAdeMO vagy két CCS rendszerű autó is tölthető.

Chargepoint PowerCube

Ha ennél nagyobb töltési teljesítményre van szükség, akkor a rendszer kiegészíthető egy 500 kW-os PowerCube kockával, amivel akár 400 kW-ig (1000V, 400A) is felnyomható egy-egy töltőn a teljesítmény. Ezt persze csak akkor képes tartani, ha az adott időpontban csak egy autó töltődik, de két autó párhuzamos töltésekor is elérhető mindkét autónál a 312 kW-os teljesítmény. Az összteljesítmény tehát 625 kW.

Chargepoint Express Plus

Amennyiben nincs szükség 312 kW-ra, egy kocka akár 4 oszlopot is képes kiszolgálni, így négy autó egyidejű töltése mellett csatlakozási pontonként 187 kW teljesítmény érhető el. Ez a mai 50 kW-os töltőkhöz képest még mindig igen tekintélyes teljesítmény. A négy oszlop és a kocka teljesítménye együtt 750 kW.

Ha minden töltőoszlopon szükség van a 400 kW-ra, akkor oszloponként kell PowerCube dobozt telepíteni.

A rendszer 2017. júliusától lesz elérhető az Egyesült Államokban.

Elektromos autót használsz?