Gigafactory épül Magyarországon

Évente 50 ezer autóhoz elegendő lítium-ion akkumulátor gyártására alkalmas akkumulátorgyár épül 2018-ig a Pest-megyei Gödön. A fővárostól alig néhány km-re északra található településen a Samsung SDI 2014-ben bezárt, akkor Európában legnagyobbnak számító katódsugárcsöves tévé képernyőket előállító üzemének átépítése után indulhat meg a gyártás szintén a Samsung SDI szervezésében.

A Samsung SDI gyára Gödön a legfrissebb Google Earth felvételen (forrás: Google)
A Samsung SDI gyára Gödön a legfrissebb Google Earth felvételen (forrás: Google)

Ha évi 50 ezer elektromos autóhoz készítenek akkumulátort, akkor átlagosan 50 kWh-ás akkucsomagokkal számolva 2,5 GWh kapacitást állítanak majd elő Gödön, így joggal lehet majd hazai Gigafactorynak nevezni a gyárat. A 322 ezer négyzetméteres alapterületű, eredetileg 2001-ben épült üzem átalakítása 400 milliárd won, vagyis 100 milliárd forintos (giga)beruházás, amit Göd adókedvezményekkel, a kormány pedig infrastrukturális fejlesztésekkel támogat. Az akkumulátorgyárról először márciusban röppentek fel hírek, de akkor a Samsung még csak a lehetséges helyszínek között említette Gödöt. Az üzem várhatóan 600 embernek ad majd munkát.

A Samsung SDI gödi gyárának terve (forrás: Samsung)
A Samsung SDI gödi gyárának terve (forrás: Samsung)

A Samsung SDI eddig nem tartozott a legnagyobb akkumulátor gyártók közé, de látható, hogy a koreai cég szeretne felzárkózni és az európai autógyártók egyik legfontosabb beszállítójává válni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?