Működésbe lépett a Tesla dél-ausztrál energiatárolója

Előzetes tesztek sorozata után pénteken végre működésbe léphetett a Tesla által épített, 129 MWh-nyi elektromos áram tárolására képes akkumulátor Ausztrália déli részén. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Elon Musk egy Twitter bejegyzésben tett egy lehetetlennek tűnő ígéretet, miszerint 100 nap alatt létrehozza az akkumulátorparkot, különben nem kér érte pénzt. A határidő december 1. volt, azonban a helyi újságok már november 23-án arról számoltak be, hogy elkészült a Tesla akkuparkja. A sors iróniája, hogy mindenféle ellenőrzés és tesztelés után éppen december 1-jén, pénteken helyezték online állapotba a szakértők a berendezést, mely ezzel a világon a legnagyobb Li-ion aksi lett.

Forrás: Reuters

A projekt szükségességével nem ért mindenki egyet, néhányan szenzációhajhász médiafogásként tekintenek a megújuló energiaforrással táplált akkura, különösen egy olyan népszerű amerikai cég bevonásával, mint a Tesla. A legtöbben viszont felismerték a szabályozható energiaellátás szükségét, tartva az ismét bekövetkező, óriási területen jelentkező áramkimaradásoktól. Az építésre vonatkozó pályázat egyik vesztes vállalatának igazgatóhelyettese a következőt nyilatkozta:

„Az energiatároló a másodperc törtrésze alatt képes reagálni. Nagyon gyorsan meg tudja oldania a stabilitási problémákat anélkül, hogy hatalmas erőművek használatára szorítkoznánk.”

Az elektromos áram tárolásának szerepéről az iparban Elon Muskot is kérdezték az újságírók a júliusi ausztráliai látogatásán, aki azt felelte: „ez csupán a kezdet”.

EZT OLVASTAD MÁR?  Forradalmi aksitechnológiát vett a Tesla?
Forrás: New York Times

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.