Képeken a Los Angeles Auto Show 2017 legfontosabb villanyautói

Az autókiállítások mindig is izgalmas voltak, mostanság azonban hatalmasat dob az élményen, hogy végre elektromos autók is visszakacsintanak ránk a szőnyegről. A Frankfurti Autószalonon hemzsegtek a szebbnél szebben csillogó villanyautók, és bár a december 1-jétől a nagyközönség számára is látogatható Los Angleles-i Autószalon jóval kisebb kaliberű, ezen is akadtak figyelemre méltó járművek tisztán elektromos, valamint hibrid meghajtással egyaránt. Az amerikai Electrek hírportál összegyűjtötte az öt legnagyobb gyártót, aki elektromos autókat vonultatott fel a kiállításon.

Volkswagen

Éppen néhány nappal ezelőtt mutattuk be a Volkswagen családi videóját, melyet az autószalon megnyitója előtt készített a három elektromos koncepciója, az I.D., I.D. Buzz, és I.D. Crozz II. szereplésével. Nem meglepő tehát, hogy a német gyártó is helyet kapott a listában, főleg, hogy a dízelbotránya óta igencsak aktívan emlegeti az elektromos közlekedésre való átállás fontosságát. Itt van tehát a három koncepció, melyek 2019-től kezdődően gyártásba is fognak kerülni:

Jaguar

A Jaguar legelső teljesen elektromos modellje, az I-Pace, talán nem ismeretlen számunkra, ugyanis Budapesten is lencsevégre kapták már a megjelenése előtt. A gyártó bemutatta a crossover versenyautó változatát is:

Tesla

Bár Elon Musk nem kifejezetten arról híres, hogy autókiállításokra hurcolgassa a kocsijait, úgy tűnik, Los Angeles közel áll a szívéhez. Vagy inkább a gyárához, a fremonti Tesla Factory ugyanis éppen elég közel esik Los Angeleshez ahhoz, hogy megérje kiállítani egy Model 3-ast. Érdekesség, hogy a gyártó standjánál éppen akkora figyelmet szenteltek az energetikai termékeinek, mint a járműveinek.

BMW

A német gyártótól is sok ígéretet hallhattunk rengeteg közelgő elektromos modellről, ám a gyakorlatban az elektromosítási tervek egyelőre a plug-in hibrid i8 Roadster és Coupé formájában ki is merültek. Los Angelesben pedig a jó öreg i3-ason kívül egy újabb koncepciót mutatott be a BMW.

Bollinger

A megjelenésével kissé kilóg a sorból, és talán kevésbé népszerű, mint az eddig említett gyártók, azonban a Bollinger nevéhez fűződik a legelső, teljesen elektromos offroad terepjáró, melynek számtalan elképzelhető gyakorlati haszna lehet a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.