2020-ban már Európában is kapható lesz Fisker percek alatt feltölthető villanyautója

A világhírű autótervező, Henrik Fisker közel egy évvel ezelőtt mutatta be vállalatának legelső tisztán elektromos autójának formaterveit, mely a Fisker EMotion nevet kapta. Akkor azt ígérte, hogy 2017-ben már prototípust is láthatunk, valamint fény derül az autó várható megjelenésére is. Így is történt, a Teslák riválisának szánt elektromos luxusautóról már a nyár folyamán hallhattunk, most pedig az európai megjelenést is megtudtuk. Lássuk, többet tud-e nyújtani a Teslánál Fisker.

Ahogy már a tervek bemutatásakor is beszámoltunk róla, az EMotion legvonzóbb tulajdonsága a grafén alapú hibrid szuperkondenzátor használatával elért 640 kilométeres hatótáv. Ez a technológia Fisker szerint a lehető legnagyobb energiasűrűséget biztosítja a világon, körülbelül 2 és félszer akkorát, mint amire a lítium-ionos akkumulátorok képesek. A tervező tovább borzolja a kedélyeket, és kijelenti, hogy az autó mindössze 9 perc alatt feltölthető egy 200 kilométeres távolságra elegendő töltöttségi szintre. Persze Fiskertől már hozzászokhattunk az ilyesfajta állításokhoz, néhány héttel ezelőtt egy 1 perc alatt feltölthető akkuról beszélt, mellyel akár 800 kilométer is megtehető egy töltéssel.

Fisker elmondása szerint az EMotion tervezésekor kiemelt figyelmet kapott az aerodinamika, aminek köszönhetően a villanyautó végsebessége 280 km/h körül mozog, azonban fontos volt a kényelmi szempont is, azaz hogy a légellenállás csökkentése ne menjen a beltér tágasságának rovására. Ezáltal az EMotion egy dinamikus, sportos, de egyben elegáns luxusautó benyomását kelti.

Az elektromos sportkocsi első változatából csak néhány darab lesz elérhető, ez alumínium és szénszálas struktúrát kap, és 2019-es amerikai megjelenésekor 129 900 dollárba (34 millió forintba) fog kerülni, az Egyesült Királyságba pedig egy évvel később érkezik. Azonban Fisker egy második, olcsóbb, és többek által elérhető változatot is tervez piacra dobni az első után valamikor a jövőben. A szándéka pedig egyértelmű: felvenni a versenyt a Teslával, és a többi, villanyautókat is gyártó luxusmárkával.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.