Formula-e hétvége felépítése

Holnap reggel indul az FIA Formula-E bajnokság negyedik szezonja a hongkongi dupla futammal. Ennek kapcsán ideje átnézni, hogy hogyan is zajlik egy versenyhétvége a tisztán elektromos formaautók versenyében.

Hongkongi pályabejárás a 2017-es Formula-e verseny előtt (Fotók: Formula-E)

A hétvége, ahol a városi környezet lehetővé teszi, már pénteken elindul egy „összeszokás” fázissal. Ilyenkor a csapatoknak lehetőségük van ellenőrizni az autók elektromos rendszerét és az autó megbízhatóságát, de nem próbálhatják ki a maximális teljesítményt, hiszen az autók csak egy csökkentett sebességgel hajthatnak. A motorok teljesítményének felső határa ilyenkor 110 kW.

Visszafordító jellegzetes hongongi háttérrel (fotók: Formula-E)

Ezt követi szombaton egy 45, majd egy 30 perces gyakorlás, amikor először próbálhatják ki teljes teljesítménnyel a pályát. A csapatoknak ilyenkor nyílik lehetőségük az autó finomhangolására, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a pálya aktuális állapotához. A kétfutamos hétvégéken a második futam előtt csak 45 perces gyakorlásra van lehetőség. Gyakorlásnál a motorok maximum 200 kW teljesítménnyel működhetnek.

A rajtrácsot eldöntő időmérő két részből tevődik össze. Az egy órás programban az autók véletlenszerűen sorsolt csoportokra bontva mennek ki a pályára. Minden pilótának 6 perce van, hogy kiautózza a legjobb kört, ami alapján bekerülhet a pole pozícióért küzdők közé. Az első helyért egy második menetben az öt legjobb időt elérő versenyző küzdhet meg úgy, hogy először az ötödik legjobb megy ki a pályára, majd mikor megkezdi a mért körét, akkor indulhat a boxutcából utána a negyedik legjobb, és így tovább. Így mindenkinek egy mért körre van lehetősége. Az autók az időmérőn 200 kW teljesítménnyel mehetnek.

Formula-e autók a rajtrácson Hongkongban 2016-ban (fotók: Formula-E)

A verseny felvezető és gumimelegítő kör nélkül a rajtrácsról indul, és nagyjából 50 percig tart. A verseny során nem lehet gumit cserélni (csak defekt esetén) és az autókat tölteni, viszont egyszer kötelező autót cserélni. Minden versenyzőnek két teljesen feltöltött autó áll a rendelkezésére, melyek között a verseny során tetszőleges időpontban válthat. A váltás időpontjáról a csapatok stratégái dönthetnek. Az autócsere idejének a minimuma adott, annál rövidebb idő alatt nem lehet elindulni, így van idő a szükséges biztonsági ellenőrzések elvégzésére. A versenyen a versenyzők 180 kW teljesítménnyel hajthatják az autót, ami 10 kW-tal több a tavalyi limitnél. Ezen felül a közösségi Fanboost játékon keresztül a három legtöbb szavazatot elérő versenyző a verseny második szakaszában 100 kJ extra energiát kap.

Autócsere a Formula-E 2016-os futamán Hongkongban (fotók: Formula-E)

A versenyzők versenyenként 1-1 szett univerzális gumit kapnak, ami kibírja a hétvége teljes programját, és egyaránt alkalmas száraz és nedves úton való versenyzésre, így a Formula-E versenyhétvégén a kerékcserére csak defekt esetén lehet szükség.

Formula-E interjúk (Fotók: Formula-E)

A negyedik szezon első versenyének időmérőjét felvételről holnap reggel 7 órától lehet megnézni az Eurosport 1 műsorán. A verseny élő közvetítése 7:45-től kezdődik ugyanott. Hongkongban azonnal két futamot is rendeznek, a másodikra vasárnap ugyanezekben az időpontokban kerül sor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.