Főoldal » elektromos autó » Tesla Model X-ek és elektromos Hyundai Konák üldözik a bűnözőket Svájcban

Tesla Model X-ek és elektromos Hyundai Konák üldözik a bűnözőket Svájcban

Szolgálatba állt az első kettő abból a hét darab Tesla Model X-ből, melynek beszerzését még tavaly decemberben jelentette be a bázeli rendőrség, lecserélve ezzel régebbi dízelhajtású járőrautókat. Nem, az elektromos sportterepjárók érkezésére nem kellet egészen idáig várniuk a rend svájci őreinek, az első három megrendelt járművet még abban a hónapban megkapták, a hatóságoknak azonban akadt némi adatvédelmi problémájuk a kaliforniai autógyártóval. A svájci rendőrség úgy gondolta ugyanis, hogy a Tesla folyamatosan leköveti majd a rendőrautók mozgását, sőt, valószínűleg a hangalapú vezérlésből kiindulva attól is tartottak, hogy az autó rögzít minden egyes beszélgetést, és azt egészen Amerikáig küldi. De a Teslában használt technológia megismerésén túl a svájciaknak arra is kellett idő, hogy az első járőröket kiképezzék az elektromos autó vezetésére. Ez sikeresen megtörtént, így most már két Model X 100D rója Bázel utcáit rendőrségi köntösben, egy egyelőre a garázsban pihen tartalékként, a maradék négy pedig az év végéig csatlakozik a flottához.

Forrás: telebasel.ch

Bizonyára több helyi lakos is elgondolkozott azon, hogy a bűnözőket miért pont egy közel 100 ezer dolláros villanyautóban kell a börtönig fuvarozni, de a rendőrség állítása szerint a jóval magasabb ár ellenére a Teslák spórolási lehetőséget jelentenek a dízelautókkal szemben az alacsony karbantartási és javítási költségek miatt. Manapság már nem ritka, hogy egy-egy Tesla Model X és Model S felbukkan valamelyik amerikai vagy nyugat-európai rendőrség szolgálati autói között, de még senkinek sem sikerült olyan jól bevásárolni a villanyos szedánból vagy SUV-ból, mint a svájciaknak.

Forrás: telebasel.ch

Eközben néhány gleccsertóval, csokigyárral, és órabolttal arrébb, St. Gallen városában a rendőrség egy kicsivel olcsóbb megoldást választott a zéró emissziós bűnüldözéshez, legalábbis ha a darabonkénti árat nézzük. Ők ugyanis a vételár, hatótáv, teljesítmény, és rendelkezésre állás tekintetében a Hyundai Kona Electricet tartották a legjobb választásnak, amiből vettek is kapásból 13 darabot. Közülük 5 járőrautóként, 8 pedig civil járműként fogja szolgálni a rendőrséget.

Forrás: econaut.ch

A következő másfél év alatt ráadásul újabb 15 elektromos Hyundai ölti majd fel a narancssárga-fehér egyenruhát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.