Főoldal » elektromosautó-töltés » Hivatalosan is átadták a MOL Next-E töltőit Horvátországban

Hivatalosan is átadták a MOL Next-E töltőit Horvátországban

Idén nyáron zöld rendszámos villanyautók lephetik el a horvát tengerpart legnépszerűbb üdülőhelyeit, hiszen a MOL Csoporthoz tartozó Tifon üzemanyagtöltő állomásain elkezdték beüzemelni a Next-E projekt keretében Horvátországba tervezett villámtöltőket. A nagy teljesítményű 50 kW-os DC töltők mind a CHAdeMO, mind pedig a CCS csatlakozóval szerelt autók töltését képesek biztosítani, de egy 22 kW-os AC gyorstöltőnek köszönhetően az egyenáram fogadására nem képes autók is feltölthetőek a most átadott állomásokon.

A cég az első négy elektromos autó töltőállomását a Zágrábot elkerülő autópályaszakasz négy pontján helyezték el, majd került egy-egy a Károlyváros (Karlovac) közelében fekvő Mrzljakihoz is, az autópálya két oldalán lévő két Tifon kútra. A hetedik most átadott töltő a tengerparttól alig 50 km-re lévő Ravna Gora közelébe került. Ez utóbbi helyre ugyan csak egy töltőt telepítettek, de a pihenő az autópálya mindkét oldaláról elérhető, így mind a tengerpartra, mind pedig a hazafelé tartókat képes kiszolgálni. Ez utóbbi két helyszín a legtöbb villanyautó számára mindkét irányból lehetővé teszi  a köztük található 800 méteres hegy biztonságos leküzdését.

A DC töltők használatáért alkalmanként 74,9, míg az AC töltőkért 54,9 kunát kell fizetni. Előbbi jelenlegi árfolyamon ~3220, utóbbi pedig ~2360 forint, de fizetni majd csak május 16. után szükséges, mert addig a töltők tesztüzemben ingyen használhatók. Fizetni egyelőre a Magyarországon megszokott módon a shopban lehet majd, a töltést pedig a blokk bemutatása ellenében a kút személyzete indítja. A töltőkről és azok használatáról bővebb információ elérhető a https://molplugee.hr/en oldalon.

 

„A gyorstöltők kiépítése az Európai Unió által az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül társfinanszírozott NEXT-E projekt részét képezi, amelyben a Tifon a MOL-csoport tagjaként vesz részt. Közép-Kelet-Európában a MOL-csoport rendelkezik az egyik legkiterjedtebb töltőállomás-hálózattal, a három évvel ezelőtt elfogadott MOL 2030 stratégia pedig meghatározza a vállalat fő fejlődési irányát a következő időszakra” – mondta el Tóth-Fekete Róbert, a MOL csoport e-mobilitás vezetője.

A Tifon a turistaszezon kezdetéig további két helyszínen (Dobra közelében és Jasenicenél) összesen négy töltőt tervez beüzemelni, így nem csak a Zágráb Fiume (Rijeka) útvonalat, de a Zágráb Split szakaszt is átjárhatóvá szeretnék tenni a nyaralni érkező villanyautósok számára.

A töltőállomások listája:

  • BP Tifon, Baneki 18, 10010 Buzin
  • BP Tifon, Mrzljaki 118, 47000 Draganić
  • BP Tifon, Pod Javorovom kosom 30, 51300 Ravna Gora
  • BP Tifon, Slavonska avenija 110, 10000 Zagreb
  • BP Tifon, Mrzljaki 116, 47000 Draganić
  • BP Tifon, Karlovačka cesta 88, 10250 Lučko
  • BP Tifon, Ljubljanska avenija 10, 10000 Zagreb
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.