Komoly veszteségekre számít a Volkswagen az I.D. családon

Az Auto Motor und Sport német autós magazin információi szerint körülbelül 3000 eurós veszteséggel számol a Volkswagen minden egyes eladott tisztán elektromos I.D. után, s ez az állapot egészen 2025-ig kitarthat, amikor is a MEB platformra épülő villanyautók gyártása gazdaságossá válik, és a nyereség végül a hagyományos autókét is meghaladhatja. Felmerülhet a kérdés, hogy így mennyire lelkesedik majd a vezetőség az I.D. típusjelzésű autók értékesítéséért, ám a Volkswagennek mindenképpen nagy számban kell gyártania modelljeit, hogy méretgazdaságossági előnyét kihasználva a legnagyobb elektromosautó-gyártó lehessen, és milliószámra adhassa el termékeit világszerte. A német konszern meglehetősen változatos következő generációs elektromos autóiból álló szériájának első tagja az I.D. Neo (vagy I.D. 3, a végleges név egyelőre tisztázatlan) ez év végére várja tömeggyártásának kezdetét, és a legfrissebb információk szerint az alapmodell egy 48 kWh-s akkucsomagot fog hordozni. Ez 330 kilométeres hatótávot jelent a WLTP szerint, ami 29 990 euróért lehet a vásárlóké. Erre a változatra azonban még várni kell, merthogy először egy 62 kilowattórás aksival felszerelt verzióra nyílik meg a rendelés május 8-án, ami 450 kilométeres hatótávot kínál 35 000 euró ellenében. A kompakt villanyautóból állítólag 2020-ban érkezik egy prémium verzió is 80 kWh-s aksival, ami már 600 kilométerre is elmegy egy töltéssel.

A VW elektromobilitási stratégiájának kulcsa, a MEB padlólemez számos másik villany-Volkswagenben fog még felbukkanni a divatterepjárótól kezdve a kisbuszig, közben pedig a vállalat alá tartozó többi márka is megkapja, egészen a SEAT népautójától az Audi prémium járműveiig. De nem csak a VW Csoport autómárkái részesülhetnek a technológiából, hanem a németekkel megegyezve gyakorlatilag bármely autógyártó hozzáférhet az olcsóbb fejlesztést és gyártást jelentő tudáshoz. Egyelőre egyetlen start-upról tudunk, mely MEB padlólemezre épít majd olcsó városi elektromos autókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.