Főoldal » elektromosautó-töltés » Budaörsön duplázott a Mobiliti

Budaörsön duplázott a Mobiliti

Ahogy azt néhány hete megtudtuk, a Mobiliti egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító töltőszigete a budaörsi Decathlon áruház parkolójában található. Binder Tamás, a Mobiliti technológiai vezetője a Villanyórában mesélt a Mobiliti terveiről, aminek egyik eleme valósult meg a héten azzal, hogy a sportáruház parkolójában az egyik 2×22 kW-os AC töltőoszlopot 50+43 kW-os villámtöltőre cserélték. A már ott lévő Tritium gyártmányú töltőt mostantól egy Efacec egészíti ki, így ha az egyik töltő foglalt, a másik töltőn várakozás nélkül meg lehet kezdeni a töltést. A két töltő műszaki hiba esetén is nagyobb szolgáltatásbiztonságot jelent, hiszen egy töltő műszaki problémája esetén a másik készüléken továbbra is biztosított a nagy teljesítményű töltés. A két eltérő típus együttes használata a szoftverfrissítések vagy más hasonló háttérrendszerhez kapcsolódó problémák egy része ellen is védelmet biztosít.

A helyszín az M1-es és az M7-es autópályák közös szakasza mellett található, így mind a Balaton, mind pedig a Győr felől a Budapest irányába tartó forgalom számára segítség, így nem csak a nyári szezonban, de minden évszakban fontos csomópont. Az új töltőn 50 kW-os CCS és CHAdeMO szabványú DC csatlakozók, illetve egy 43 kW-os Type2-es (fix kábeles) AC csatlakozó található. Fontos tudni, hogy az új töltőn a három csatlakozó közül egyidejűleg mindig csak egy használható. A korában telepített Tritium villámtöltőn csak DC csatlakozók vannak (AC nincs), és azok közül is mindig csak egy használható.

A töltő mindhárom ágának használatáért a Mobiliti villámtöltőkön megszokott 50 Ft/perces díj fizetendő, amit az AC töltőt használóknak érdemes szem előtt tartani. Amennyiben az autó váltakozó áramon nem tudja kihasználni a 43 kW teljesítményt (jelenleg erre csak a Renault Zoe-k egy rész képes), akkor AC töltés esetén érdemes a különálló 2×22 kW-os oszlopok valamelyikét választani, amelyeken a töltés díja nem perc, hanem kWh alapon történik (80 Ft/kWh).

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.