Aston Martin V6: villanyautózás 6 év múlva

A hibrid hajtásláncok fejlesztése áll majd az Aston Martin elektromobilitási stratégiájának középpontjában az elkövetkezendő években – olvasható a legfrissebb közleményben, mely megerősíti azon félelmeinket, miszerint a tisztán elektromos modellekről szóló terveit nagyon hosszú időre jegelte a brit autógyártó. Idén januárban a Forma-1 világából ismert milliárdos, Lawrence Stroll 16,7%-os részesedést vásárolt a régóta súlyos pénzügyi problémákkal küzdő vállalatban, elfoglalva a helyét az igazgatótanács tagjai között. Stroll a válságból való kiutat többek között a költséges villanyautó-programok leállításában látja: a sportautó-márka legelső teljesen villanyos modelljének szánt Rapide E fejlesztését megszakította, valamint a legendás Lagonda zéró kibocsátású autógyártóként való visszatérésének időpontja is 2025 utánra tolódott a tervezett 2022-ről. Annak ellenére, hogy a Rapide E végül nem kerül piacra, az eddig elért eredmények később felhasználhatóak lehetnek új elektromos autóknál, ám jelenleg semmilyen tisztán villanyos modell megépítése nincs napirendre tűzve a cégnél.

Aston Martin Valhalla

Villanyautók helyett a V6-os motor egy új korszaka indul az Aston Martinnál, ahol a minden korábbinál nagyobb teljesítményt, s eközben az emissziós standardoknak való megfelelést a hajtáslánc hibridizációja biztosítja – full hibrid vagy plug-in hibrid, attól függően, hogy melyik modellről van szó. A házon belül fejlesztett V6-ossal felszerelt hibrid középmotoros meghajtás első hordozója az Aston Martin Valhalla lesz 2022-ben, mely után egy egész sorozatnyi ilyen sportautó készül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.