Mi van a Frunk alatt?

A Tesla Model Y az első olyan Tesla, amely hőszivattyús fűtést kapott. Ezen a Tesla autóit kevésbé ismerők először elcsodálkoznak, nem is gondoltuk volna, hogy a Tesla eddig nem alkalmazta ezt az energiatakarékos fűtési módot. A másik oldal pedig azon csodálkozik, hogy mégis mi ebben a szenzáció, hiszen számos egyéb gyártó villanyautója már lassan egy évtizede rendelkezik ilyen funkcióval.

Természetesen arra sem kellett sokat várni, hogy az egyik első boldog Model Y tulajdonos megnézze, és videón nekünk is bemutassa a Tesla hőszivattyús fűtési megoldását. DÆrik Youtube csatornáján láthatjuk az alábbi videót.

A Model Y hatótávolsága az azonos akkumulátor és a nagyobb, nehezebb karosszéria ellenére nem lett jelentősen kisebb, mint az alapjául szolgáló kisebb Model 3 hatótávja. Ennek oka részben a hatékony hőszivattyús rendszer lehet, amiről Elon Musk azt állítja a Twitteren, hogy régen látott hasonlóan lenyűgöző mérnöki megoldást.

Mégis miben lehet jobb a Tesla Model Y hőszivattyús rendszere, mint bármely egyéb autó fűtési megoldása? Egyelőre nem megerősített elméletek szerint a titok neve „octavalve”. A név egy nyolc utas szelepre utal, ami 4 különálló hőcserélő csatlakoztatását teszi lehetővé. Egy egyszerű hűtésre alkalmas klíma kettő hőcserélőt tartalmaz, az autó orrában a meleg oldal (kondenzátor), az utastérben pedig a hideg oldal (elpárologtató). A fűtésre is alkalmas légkondicionálók esetén a kettő felcserélhető, így télen az autó belsejét fogja fűteni, a külvilágot hűteni a berendezés, de továbbra is csak két hőcserélőt alkalmaz a rendszer.

A Mahle elektromos autókhoz kínált kompakt hőszivattyús rendszerében csak két hőcserélő található (forrás: Mahle)

Ha igazak az egyelőre nem bizonyított elméletek, akkor a Tesla Model Y rendszere négy hőcserélőt tartalmaz, a külső és az utastérben elhelyezettek mellett logikus lenne az akkumulátor hűtését és fűtését is a rendszerhez rendelni, így amikor hideg az akku, a nagyobb töltési és motorteljesítmény érdekében kevesebb energiaveszteséggel tudja az autó a megfelelő hőmérsékletre fűteni, hasonlóképpen, amikor a nagy teljesítményű töltés miatt melegszik az akku, akkor a rendszer jobb hatásfokkal tudja azt hűteni. Az akkumulátornak hosszabb utakon téli időjárás esetén is hűtésre lehet szüksége a villámgyors töltés miatt. Ha a hőszivattyús fűtési rendszerhez az akkumulátor is csatlakozik egy hőcserélővel, akkor a töltés közben fejlődő hő felhasználható az utastér fűtéséhez is. Ezt az elméletet megerősíti a Tesla Model Y kézikönyve is, amely felhívja a tulajdonos figyelmét, hogy a hőszivattyús rendszer miatt az autó orrában lévő ventilátor működésbe léphet, amennyiben az autó fűtése be van kapcsolva, vagy ha az autó Superchargeren töltődik. A negyedik hőcserélő vélhetően a motor (esetleg a teljesítmény elektronika) ideális hőmérsékletét biztosítja.

Remélhetőleg minél előbb megismerhetjük Sandy Munro véleményét is a Model Y újdonságairól…

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.