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
auto
2024. 04. 26. péntek

Brit sajtóértesülések szerint egy nagyszabású elektromos offenzívát tervez hamarosan elindítani a Jaguar Land Rover, melynek során a történelmi Castle Bromwich autógyárban három új tisztán elektromos modell termelése is megkezdődik még 2021 vége előtt. A brit vállalat egy összesen egymilliárd font értékű beruházásból valósítja meg ennek, valamint a solihulli létesítményének átalakítását, mindkettőt alkalmassá téve az új Modular Longitudinal Architecture (MLA) padlólemezes járművek gyártására, ám a cég belső forrásai szerint csak az előbbiben készülnek majd zéró kibocsátású modellek.

Régóta ismeretes, hogy a Jaguar következő villanyautója a palettáról kivonuló hagyományos meghajtású XJ luxusszedán tisztán elektromos utódja lesz. Az elmúlt napokban az autót többször is sikerült lefotózni a sarkköri tesztjei során, ám az erős álcázás miatt ezek a képek nem sok információval szolgáltak a második villanymacska dizájnjáról. Nem kell azonban sokat várni a teljes leleplezésre, állítólag még ebben az évben sor kerül az elektromos XJ premierjére.

Jaguar XJ

A Castle Bromwich gyártósorának második elektromos terméke a nagy méretű J-Pace SUV tiszta változata lesz, ami tulajdonképpen nem más, mint az XJ szedán sportterepjáró kialakítású testvére. Mindkét Jaguar alá az MLA padlólemezre épül. Az indiai tulajdonban lévő JLR konszern harmadik, és legtitokzatosabb új villanyautóját Road Rover néven emlegeti a sajtó, amiből kikövetkeztethető, hogy ez már nem a Jaguar, sokkal inkább a Land Rover emblémáját fogja hordozni 2021-es megjelenésekor, és egyben a márka első terméke lesz belsőégésű motor nélkül. A Road Rover elnevezés arra utal, hogy ez lesz a terepjáróiról ismert gyártó leginkább aszfaltra tervezett modellje. Ezzel a trükkel a Land Rover úgy tud elektromos autót bevezetni a palettájára, hogy az off-road képességeket továbbra is megtartja a hagyományos modelljei számára, így nem veszélyezteti azok eladásait. Habár a rejtélyes SUV-ről már 2017-ben is írtak az autós hírportálok, ennél több információt azóta sem árult el a vállalat.

Land Rover Range Rover

Az idei évtől egyébként sokkal nagyobb elektromos löketre számíthatnánk a Jaguar Land Rovertől, mint egyetlen gyár átalakítása, hiszen a három évvel ezelőtt felvázolt tervek szerint 2020-tól minden autójukat valamilyen szinten elektromos meghajtással szerelik fel. Ez azt jelenti, hogy év végén már nem lehetne olyan autó a palettán, amely nem választható plug-in hibrid, vagy teljesen elektromos változatban. A Land Rovernél egyelőre csupán a Range Rover és Range Rover Sport kapható plug-in hibridként, a Jaguárnál pedig csupán az I-Paceben dolgoznak az elektronok, ez a jármű a grazi Magna Steyr gyárban készül.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.