Felfüggesztik a londoni útdíjakat a koronavírus miatt

Valamennyi útdíj ideiglenes felfüggesztését kérte Sadiq Khan londoni polgármester a Transport for London (TfL) közútkezelő és a fővárosi közlekedésért felelős szervezettől, melynek értelmében március 23. hétfőtől további értesítésig sem a Congestion Charge elnevezésű dugódíjat, sem pedig az Ultra-Low Emission Zone (ULEZ) és a Low Emission Zone (LEZ) néven jelölt területekre való behajtásért nem kell fizetniük az autósoknak. Az intenzív autóhasználat által okozott légszennyezés ellen bevezetett intézkedések feloldására a koronavírus miatt volt szükség, az önkormányzat így könnyítené meg az egészségügyi dolgozók, és minden más kulcsfontosságú pozíciót betöltő munkavállaló, például a szupermarketek, illetve a közművek alkalmazottainak, valamint a kukások napi munkába járását. Az útdíjak megszüntetése továbbá azt is szolgálja, hogy az árucikkek a lehető leggyorsabban a boltok polcaira kerülhessenek.

A londoni döntéshozók arra kérik a lakosságot, hogy ne használják ki az útdíjmentességet, hagyják szabadon az utakat azok számára, akiknek tényleg szükségük van rájuk ezekben a válságos időkben, és csak végszükség esetén üljenek autóba:

„Ez nem egy meghívó az autózásra. Az életmentéshez szükségünk van szabad utakra a mentők, orvosok, ápolók és más létfontosságú feladatot ellátó munkavállalók számára. Példa nélküli időket élünk, és tudom, hogy a londoni emberek mindent megtesznek, hogy vigyázzanak egymásra. Továbbra is arra biztatom a londoniakat, hogy kövessék a közegészségügyi hatóságok tanácsát, és ne hagyják el otthonukat, csak ha az feltétlenül nélkülözhetetlen” – nyilatkozta Sadiq Khan.

Forrás: flickr

A National Health Service (NHS) dolgozói emellett egy speciális kódot is kapnak, amellyel hozzáférési díj nélkül vehetik igénybe a Santander Cycles kerékpármegosztó szolgáltatás biciklijeit, azaz 30 percig teljesen ingyen közlekedhetnek a kétkerekűekkel április 30-ig. Az üzemeltető külön figyelmet fordít arra, hogy a kórházak közelében elhelyezkedő tárolókban mindig elegendő számú kerékpár álljon rendelkezésre a dolgozók számára.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.