A közlekedés a legnagyobb szennyező Németországban

Németország üvegházhatású gáz kibocsátása 2019-ben 805 millió tonna volt az UBA (Umwelt Budaesamt – Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség) sajtóközleménye szerint. A változás azonban bizakodásra ad okot, ez az érték ugyanis 54 millió tonnával, azaz 6,3 százalékkal kevesebb, mint a 2018-as adat. A tendencia változatlan, az elmúlt évtizedekben egyedül a 2009-es globális válságévben tört meg átmenetileg a trend. A legnagyobb előrelépés az energiaiparban történt, a szél- és napenergia arány növekedésének köszönhetően. A csökkenéshez az alacsony gázár és a széntüzelésű erőművek leállításának megkezdése egyaránt hozzájárul. 1990-hez képest Németország kibocsátása 35,7 százalékkal csökkent. Az éghajlatvédelmi törvény szerint Németország 2030-ig legalább 55%-kal akarja csökkenteni kibocsátását.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.