Meghosszabbították a leállást a szlovák VW üzemekben

Szlovákia az elsők között volt Európában a határzár és egyéb óvintézkedések bevezetésével. A Szlovákiában lévő Volkswagen gyárak már egy hete leálltak, köztük a pozsonyi üzem is, ahol a nagy népszerűségnek örvendő Skoda CITIGO e iV, a Volkswagen e-UP, valamint a nálunk nem forgalmazott SEAT Mii electric típusok készülnek. A Volkswagen szlovákiai vezetése tegnap közölte, hogy április 5-ig meghosszabbítják a leállást. A leállás elsődleges oka természetesen a koronavírus terjedésének lassítása, azonban az újraindítás időzítésénél már egyéb hatásokat, például a beszállítói láncok leállását is figyelembe kell venni a gyártóknak, hiszen megfelelő alapanyag és alkatrész ellátás nélkül lehetetlen lenne újraindítani a gyártást.

A Volkswagen pozsonyi üzeme (fotók: www.mojelektromobil.sk)

Hosszabb távon a kereslet visszaesése is befolyásolhatja a gyártandó mennyiséget. A szlovák Volkswagen gyárak alkalmazottai a leállás alatt a munkabérük 60%-át kapják meg a hírek szerint, ha Európa-szerte hasonló mértékű jövedelemkieséssel számolhat az alkalmazottak jelentős része, az hátrányos lehet az autóvásárlásokra is.

A Volkswagen Slovakia közleményében emlékeztet arra, hogy az autóipar eleve egy nehéz időszak előtt állt, amit tovább súlyosbított a koronavírus járvány. A munkaerő rugalmassága fontosabb, mint valaha, ezért Szlovákiában is szükség lenne a számos európai országban már régen működő ún. kurzarbeit, azaz rövidített munkahét alkalmazására, amely a válság idején több százezer munkahelyet mentett meg. Az autógyártó nagy reményt fűz ahhoz, hogy az új kormány felismeri a jelenlegi helyzet súlyosságát és rövid időn belül hatékony intézkedéseket hoznak majd a jelenlegi helyzet gazdasági következményeinek enyhítésére.

EZT OLVASTAD MÁR?  Németország a legvalószínűbb helyszín a Tesla európai Gigafactory-jához

Elektromos autót használsz?