Villanyautót csinálnak a Le Mans-i legendából

Az 1901-ben alapított legendás brit autógyártó AC, villanyautóként tervezi újjáéleszteni az 1963-as 24 órás Le Mans-i futamra küldött ikonikus versenyautóit. Az AC Heritage-től kapott különleges, kézzel formázott alumínium karosszéria külsőre teljesen megegyezik a klasszikuséval, és az autók szerkezetének számos része eredeti darabokból épül fel, ám a hajtásláncot a kornak megfelelően modernizálta a vállalat.

Forrás: AC Cars

A hagyományos AC Cobra MkII alvázra egy 460 kW teljesítményű villanymotort építettek be a britek, melynek maximális forgatónyomatéka az 1000 Nm-t is elérheti. A közel 1250 kilogrammot nyomó versenygépeknek ez egy 4,2 másodperces gyorsulásra elég 0 és 100 km/h között. Az 54 kWh-s aksival nagyjából 192 kilométert tud megtenni a Cobra Le Mans Electric, de csak 6 kW-tal tölthető, így egy éles futamon a La Sarthe versenypályán a nap nagy részét a töltőn töltené.

Valószínűleg egyébként nem sokan vetemednének arra, hogy a nettó 600.000 fontért megvásárolható átépített klasszikust 24 órán keresztül az aszfalton gyilkolják, még úgy sem, hogy az AC Cars a majdnem 60 éves versenygépek hűen megőrzött utasterét igyekezett kényelmesebbé, jobb minőségűvé tenni. Az AC White és AC Racing Green színekre festett villanyautókkal sokkal inkább a saját, illetve a versenysport történetének állít emléket a vállalat, így a járművek megjelenése is egybe fog esni a 2021-es Le Mans-i verseny időpontjával. Mindkét típusból egyenként hat példány készül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.