Ilyen villanyautója is van a Volkswagennek

Hacsak nem vagyunk különösen jártasak a tengerentúlon kapható autómodellekben, nekünk európaiaknak újdonságnak a tűnhet a Volkswagen legújabban bemutatott tisztán elektromos modellje, de az amerikaiak és a kínaiak szemében teljesen ismerős látvány lehet az autó: az Egyesült Államokban Taos néven, Kínában pedig Tharuként forgalmazzák. Ez utóbbi piacon a belsőégésű motor kipaterolásával az autóhoz e-Tharuként is hozzá lehet jutni.

Mivel a kompakt SUV nem egy eleve elektromosnak tervezett jószág, hanem hagyományos változatának átalakítása, padlólemezként a gyártó már jól ismert és széleskörűen alkalmazott MQB platformja került be alá, amibe egy 100 kW-os (136 lóerős) villanymotort, és egy 44,1 kWh-s akkucsomagot integrált a Volkswagen-SAIC társulás. A hatótáv a kínai NEDC szerint 315 kilométer, de valós körülmények között lényegesen kisebb távolsággal boldogul el a teletöltött lítium-ion akku.

Kevésbé köztudott, de a Volkswagennek nem ez az egyetlen, tradicionális modell alapján épített elektromos autója Kínában. A SAIC-kal közösen már a Lavidát is megcsinálta tisztán villanyosra, a FAW pedig az e-Golfot és az e-Borát gyártja. Az e-Tharu 194.800 kínai jüanról indul, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 8,9 millió forintnak felel meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.