Volkswagen ID.4 X és Crozz: ugyanaz, de mégsem

Bemutatta Kínában a MEB padlólemezre faragott első tisztán elektromos sportterepjáróját, az ID.4-et a Volkswagen, ahol a vásárlók két különböző változatban is választhatják a villanyautót. Néhányan talán emlékeznek rá, hogy idén júniusban, hónapokkal a modell premierje előtt kiszivárgott néhány fotó és műszaki adat a kínai ipari és információs technológiai minisztériumnak beküldött dokumentációkból, melyek két típusról szóltak: az ID.4 X-ről, és az ID.4 Crozzról. Ez az információ aztán feledésbe is merült, mivel az amerikai és európai piacokon szimplán ID.4-ként kell majd keresni a szabadidő-autót, ám most kiderült, hogy a kínai verziók tekintetében nem tévedtek a nyári hírek.

Kínában az ID. 4 Crozz az, ami megfelel a világ többi részén ismert típusnak, míg az ID.4 X egy számottevően átdolgozott külsőt kapott. Olyannyira, hogy azt is hihetnénk, hogy az egyik face-liftelt utódja a másiknak – különbözik a fényszórók dizájnja, a hátsó lámpák kialakítása, az ezüstös díszítés mértéke, valamint a lökhárítókban és légbeömlőkben sem teljesen egymásra ütött a két villany-SUV. Összességében azonos a forma, de a kissé átrajzolt karosszéria módosított a dimenziókon is, az X 20 milliméterrel hosszabb, és 11 mm-rel magasabb a Crozznál. Belülről látszólag csak a központi konzol tér el egy kicsit, a hajtásláncban pedig egyáltalán nincs különbség, bár ezzel kapcsolatban szűkszavú volt a VW.

A kétféle ID.4 oka a Volkswagen két partnere, melyek mindketten árulni akarták az autót: a Crozzt a FAW-Volkswagen gyártja Fushanban, az X-et pedig a SAIC-VW társulás Antingban. Mindkét típus előrendelhető, kínai portálok információi szerint az ID. 4 X kevesebb mint 32.000 euróba fog kerülni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.