Főoldal » elektromos autó » Búcsúzik a belsőégésű motortól a Bentley

Búcsúzik a belsőégésű motortól a Bentley

Tíz éven belül teljesen kivezeti a belsőégésű motort kínálatából a Bentley, és kizárólag tisztán elektromos modellek értékesítésére rendezkedik be – olvasható a brit autógyártó tegnap este közzétett Beyond100 fenntarthatósági stratégiájában. A villanyautókra való átállás, és a szintén 2030-ra kitűzött teljes karbonsemleges működés felé az első lépés már a Bentayga plug-in hibrid változatával megtörtént, ez volt az első, hálózatról is tölthető modell a luxusautóiról ismert vállalat palettáján. Ezt a technológiát két másik autójukba is beépítik a Bentley mérnökei 2021-ben, meg nem erősített információk szerint a Flying Spur lesz az egyik, ami megkapja a konnektoros hibrid hajtásláncot. Korábbi bejelentés szerint 2023-ra minden megvásárolható modellje elérhető lesz PHEV-ként.

2025-ben megjelenik az 1919-ben alapított márka legelső teljesen elektromos modellje, és innentől kezdve a villanyautók fokozatosan kiszorítják majd a hibrideket a kínálatból. 2026-ra minden olyan autótól megszabadul a Bentley, amit nem lehet fosszilis üzemanyag elégetése nélkül hajtani, s végül 2030-ra minden formában szakít a belsőégésű motorral a brit cég. A végső cél a vállalat termékeinek és teljes működésének átalakítása annak érdekében, hogy a prémium mobilitás fenntartható, és élenjáró szereplőjévé váljon.

Bentley EXP 100 GT

Nagy szavak ezek a 12 hengeres benzinmotorok legnagyobb gyártójától, mely már évek óta emlegeti az elektromobilitás fontosságát, de a villanyhajtású tanulmányautóknál tovább még nem merészkedett beljebb az elektronok világába. Egy 2025-ben induló villanyautós offenzívával egyedül valószínűleg nem is tudna felzárkózni a vetélytársaihoz a Bentley, az egyetlen szerencséje az lehet, hogy a Volkswagen Csoport részét képezi, melynek vezetősége a jelek szerint valóban elkötelezett az elektromos közlekedés iránt.

Bentley EXP 12 Speed 6e

Október végén felröppent a hír, hogy a Bentley az Audi irányítása alá kerül, ahol az Artemis projekt keretein belül már megkezdődött egy következő generációs, szupermodern elektromos technológia fejlesztése, ez esélyt adhat a briteknek is a teljes villamosításra. Persze túl sok választási lehetősége aligha van a Bentley-nek a jövőt tekintve, hiszen a britek hamarosan végleg betiltják a benzines és dízeles új autók értékesítését, a Bentley éppen ezen terv legkorábbi dátumát célozta meg az átálláshoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.