Toyota: a Tesláé a recept, de miénk a konyha és a séf

Lehet, hogy a piaci érték tekintetében a Toyota alulmarad a Teslával szemben, de nem szabad alábecsülni a tényt, hogy a japán autóipari óriás már 100 millió autónál is többet épített – fogalmazott Akio Toyoda, a vállalat alapítójának unokája a 2021-es pénzügyi év második negyedévének online értékelőjén, amikor szokatlanul nyíltan fejtegette a két autógyártó teljesítményét.

A Tesla azt állítja, hogy az ő receptje lesz a mérce a jövőben, de ami nekünk van, az az igazi konyha és az igazi séf” – utalt a Toyota elnöke a vállalat globális gyártókapacitására és az ebből nyert méretgazdaságosságra, előhúzva egy olyan ütőkártyát, amellyel a hagyományos nagy autógyártók rendszeresen visszavágnak, amikor az újságírók felemlegetik a Tesla sikereit. Az Autonews hírportál adatai szerint a Tesla körülbelül 367.500 járművet adott el 2019-ben, ami mindössze 3,4%-a a Toyota által kibocsátott 10,74 milliós autóseregnek.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke, Forrás: Toyota

Toyoda úgy folytatta a főzős analógiát: „[a Tesla] nem igazán csinál semmi olyat, ami valódi, az emberek csak a receptet veszik meg. A miénk a konyha és a séf, és mi igazi ételt főzünk.” Szerinte a Toyota márkanév több évtizedes építgetése a megfizethető és megbízható modellek tömeggyártása által mostanra egy olyan hű vásárlói kört eredményezett, amelynek tagjai továbbra is ki fognak tartani az autógyártó mellett.

Hozzátette azonban, hogy a Toyotának van mit tanulnia a Teslától, például a szoftverfrissítésekről és a megújuló energiával kapcsolatos termékekről, valamint arról, hogyan generáljon nyereséget a villanyautóival. A japánok a hibridek mellett tették le a voksukat, és jelenleg arra várnak, hogy az akkumulátorok ára csökkenjen. Számításaik szerint ez a következő években kellő mértékben bekövetkezhet ahhoz, hogy 2025-re évi 500.000 tisztán elektromos autót gyártsanak. A Tesla az évtized közepére több millió éves termelést prognosztizál.

Elon Musk vállalkozása 2020 júniusában vált a Toyotát megelőzve a világ legértékesebb autógyártójává, s jelenleg többet ér, mint Japán hat másik nagy autógyártója együttvéve – világított rá Toyoda.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.