Parancsra vár a Tesla robot-hadserege

Látványos felvétel járta körbe az internetet a napokban, amelyen egyes elméletek szerint Starlink műholdakon keresztül kapnak szoftverfrissítést a parkolóban álló vadonatúj Tesla Model 3 példányoknak. A Tesla autói ugyanis nem csak a navigációs rendszer térképét, de az autó minden funkcióját érintő szoftvereket képesek interneten, wifi vagy LTE kapcsolaton keresztül frissíteni.

Abból kiindulva, hogy egy logisztikai központ parkolójában álló autókra küldték ki egyszerre a frissítést, elképzelhető, hogy a gyártó képes GPS alapon is korlátozni, persze nyilván ismerte a gyártó az ott várakozó autók alvázszámainak listáját is, így ez is csupán egy elmélet.

Mások úgy gondolják, hogy nincs szó tömeges szoftverfrissítésről, mivel a frissítést nem szokta ilyen fényjelenség kísérni. Elképzelhető, hogy nekik van igazuk, és a vészvillogó használata csupán az autókat mozgató munkások számára jelent valamit, például a villogó autó még nem szállítható.

Az viszont kétségtelen, hogy a Tesla over-the-air (OTA) frissítésének lehetősége hatalmas előny. Ahogy az online értékesítésben, úgy az OTA frissítésben is igyekszik a Teslát követni a többi autógyártó, hiszen ezzel a megoldással megspórolható a szervizlátogatás, amely a gyártónak, szerviznek költségeket, az autó tulajdonosának pedig macerát jelent.

Bármi is történt valójában, az alábbi felvételen a parkolóban villogó elektromos autók tömege azokra a sci-fi filmekre emlékeztet, amelyekben a robotok épp az emberek feletti hatalomátvételre készülnek fel. Egyszerre csodálatos és kissé félelmetes.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.