Megvan, melyik lesz a legelső tisztán elektromos Jeep

Az amerikai Super Bowlra készített reklámok általában nemcsak az autógyártók már megjelent termékeit sorakoztatják fel, hanem hosszabb-rövidebb időre, látványosabban vagy burkoltabban megvillantják a hamarosan bevezetésre kerülő modelleket is. A Jeep a lehető legrejtélyesebb megoldást választotta, és mindössze új mikrosite-jának címét adta meg a The Middle kisfilm végén, azt pedig már a nézők kíváncsiságára bízta, hogy utánajárnak-e, mit tartogat a terepjáró-márka számára a jövő.

Mi megtettük, és találtunk is érdekességet, mégpedig az első, teljesen elektromos meghajtású Jeepet, ami a Wrangler BEV lesz. Sajnos a bővebb információkkal várnunk kell, egészen március végéig, amikor is az úgynevezett Easter Jeep Safari rendezvényen Utah államban bemutatkozik a villanyautó koncepció-változata. A Stellantis-hoz tartozó amerikai autógyártó ikonikus off-roadere számára már nem teljesen újdonság az elektromosítás, hiszen 2021 elejétől plug-in hibrid meghajtással is megvásárolható. Nem kizárt, hogy ha nem csak mutogatni akarja, hanem piacra is fogja dobni a tisztán elektromos Wranglert a gyártó, akkor még az év vége előtt láthatjuk a végleges formájában.

A Jeep látszólag egy villanymotorral oldja meg az összkerék-meghajtást

Közvetlenül a Wrangler BEV-et mutató kis ablak mellett egy másik érdekességet találunk: a Jeep saját töltőállomását. Már tavaly bejelentette a vállalat, hogy az amerikai terepautózás legnépszerűbb helyszínein elektromos töltőket szerel fel, hogy a konnektorról tölthető modelljeinek tulajdonosait a lehető legtovább távol tartsa az üzemanyag használatától. Most azt is láthatjuk, hogy fognak kinézni ezek az állomások: a Jeep valószínűleg az Envision Solar EV ARC napelemes, akkumulátoros berendezését fogja átalakítani. Ez az a töltőállomás, amit már az Electrify America is elkezdett letelepíteni az áramellátástól távol eső területeken.

Mindemellett az is kiderült, hogy a Grand Cherokee plug-in hibrid meghajtású változata is úton van.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.