Elindult a Mercedes legnagyobb hatótávú villanyautójának gyártása

A múlt héten megkezdődött a Mercedes-Benz EQS sorozatgyártása az úgynevezett Factory 56-ban a Stuttgart melletti Sindelfingen komplexumban. Az elektromos csúcsmodell a létesítmény első villanyautója, termelését a prémium autómárka a plug-in hibridként is elérhető S osztály, és annak nyújtott tengelytávú, illetve Maybach változatának gyártásába integrálta ugyanazon a gyártósoron.

This slideshow requires JavaScript.

A Factory 56 felkészítése az EQS érkezésére a kezdetektől fogva annak jegyében zajlott, hogy a rendelkezésre álló legkorszerűbb gyártási technológiákkal rugalmasan lehessen különböző meghajtású modelleket együtt termelni. Emellett kiemelt figyelmet kapott a fenntarthatóság, a vállalat elmondása szerint az EQS gyártása karbonsemleges módon történik, a tetőre szerelt napelemek pedig a gyár éves áramszükségletének körülbelül 30 százalékát képesek fedezni.

Hogy mekkora éves gyártási kapacitást szán az EQS-nek a Mercedes-Benz, arról egyelőre nem esett szó, illetve a vételárakra is valószínűleg júniusig, az értékesítés kezdetéig várnunk kell. A szuperkijelzős luxusautót eleinte két típusban vásárolhatjuk meg: az EQS 450+ hátsókerék-meghajtással mozog, villanymotorja 245 kW leadására képes 568 Nm maximális azonnali nyomatékkal. Az EQS 580 4MATIC ezzel szemben összkerék-hajtású, a két villanymotor teljesítménye együttesen 385 kW, 855 Nm csúcsnyomatékkal. Később érkezik egy sportosabb, 560 kW erejű változat is. A 107,8 kWh-s akkucsomaggal a leggyengébb típus akár 770 km hatótávval is büszkélkedhet a WLTP szerint. Minden egyéb részlet a premierről készült cikkünkben olvasható.

2022-re összesen nyolc Mercedes-EQ villanyautót fognak gyártani három kontinens hét helyszínén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.