Főoldal » elektromos autó » Törésteszten a Hyundai Ioniq 5 – jobb mint a Tesla Model 3?

Törésteszten a Hyundai Ioniq 5 – jobb mint a Tesla Model 3?

Az Euro NCAP még nem, de koreai megfelelője, a KNCAP már összetörte az első Hyundai Ioniq 5 példányokat. Az újdonság remekül szerepelt a törésteszteken. Dél-Koreában nem csillagokat, hanem biztonsági szinteket határoznak meg, így természetesen az Ioniq 5 is megkapta az 1. osztályú minősítést, amely az európai 5 csillagnak felel meg.

Az Ioniq 5 összesített eredménye 92,1 pont lett. A passzív biztonságra 59,29 pontot kapott az autó, amely 98,9%-os eredménynek felel meg. A forgalom leginkább sérülékeny résztvevőivel (gyalogosok, kerékpárosok) vizsgálva 13,64 pont lett az eredmény (68,2%), amely 4 csillagos eredménynek felel meg. Az ütközésmegelőző rendszerek értékelésére 19,17 pontot kapott a Hyundai, amely 95,9%-os, 5 csillagos minősítést jelent.

Összehasonlításképp nézzük meg a világ egyik legbiztonságosabb autójának, a Tesla Model 3-nak a KNCAP eredményeit. A Model 3 a passzív biztonságra 59,77 pontot kapott (99,6%), amely jobb eredmény, mint az Ioniq 5 pontszáma. A gyalogosvédelem és az ütközésmegelőző rendszerek tekintetében azonban a Tesla gyengébben szerepelt, 11,89 pontos (59,5%), illetve 11,68 pontos (58,4%) eredménnyel zárta a két utóbbi a tesztet.

A címben feltett kérdésre tehát a válasz nem egyértelmű. Ha összetörjük az autót, akkor a Teslában egy hajszállal jobbak az esélyeink, viszont az Ioniq 5 utasai kisebb eséllyel szenvednek balesetet, és gyalogosként is jobban járunk, ha egy Hyundai üt el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.