Épülhet a CATL új sanghaji aksigyára

Mint arról már korábban is beszámoltunk, 2025-ig szerződést hosszabbított a CATL és a Tesla az akkumulátorgyártó LFP celláinak szállítása kapcsán. Most újabb részletek derültek ki az együttműködésről.

Pletyka

Az első hír annak kapcsán érkezett, hogy állítólag Fremont is készül az LFP átállásra, és hamarosan CATL aksikkal szerelik majd a Model 3 SR+ változatának kaliforniai verzióját is. Ezek még jelenleg is a Giga Nevada 2170-es NCA celláival készülnek, de több internetes hírnök szerint is akkora az igény a Model Y-ra, hogy elképzelhető így akar cellát spórolni a cég a kisebbik SUV nagy akkus megrendeléseihez. Az ismert Tesla forrás Troy Teslike úgy tudja Model Y SR is készül majd LFP-vel Kaliforniában, de itt érdemes megjegyezni, hogy az SUV kis akkus változata csak rövid ideig volt elérhető Amerikában és jelenleg egyáltalán nem kapható.

A fenti meg nem erősített, de logikusnak tűnő pletyka egyben azt is jelentené, hogy a Telsa nem számít az austini 4680-as cellák gyors érkezésére, vagy úgy gondolják az azzal készült autók nem csillapítják majd a problémát. Az persze kérdés, hogy egyáltalán kivitelezhető lenne-e a 2170-es, illetve 4680-as, új tervezésű autók párhuzamos gyártása anélkül, hogy a vásárlók az újabb technológiában bízva ne mondják vissza a hagyományos aksival szerelt autóik megrendeléseit.

Több mint pletyka

A fenti persze csak a jólértesültek találgatása, ami vagy igaz, vagy nem, de a kínai hírünk már sokkal konkrétabb.

Arról már korábban is szivárogtak információk, hogy a CATL egy új kínai gyárat tervez, mégpedig kifejezetten a Tesla igényeinek kielégítésére,  de most konkrét fejlemények történetek. A pandaily.com értesülése szerint a kínai akkumulátorgyártó szerdán megállapodást írt alá a sanghaji önkormányzattal a gyár építéséről. Ennek keretében a vállalat egy fejlesztési központját és a nemzetközi üzletágának központját is a kínai metropoliszba telepíti.

Ezzel egyidejűleg szerződést is kötöttek a Lingagn Grouppal a Lingang New Area nevű területen megépülő akkugyár kapcsán. Ez a sanghaji szabadkereskedelmi zónának pontosan az a része, ahol a Tesla gyára is található, és a lap értesülése szerint a CATL új, erre a projektre alapított leányvállalatának bejegyzett címe a Giga Sanghaj telekszomszédja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.