Még több autót gyárt a Tesla

Amikor arról olvasunk, hogy egy autógyár beindította egy új modell termelését, könnyű abba a hibába esni, hogy úgy gondolunk erre a folyamatra, mint egy gép bekapcsolására: megépítik a hatalmas gyártósort, megnyomják a nagy piros gombot, a gyár kapuján pedig napi ezer autó esik ki. A valóságban persze a termelés felfuttatása egy hosszú folyamat, és ezt érdemes lesz észben tartanunk Berlin és Austin kapcsán is.

Újabb fejlesztés

A különböző kínai csatornákon már szivárgott a hír, most pedig megerősítette a Tesla kínai gyárát évek óta folyamatosan drónvideókkal követő Wu Wa is, hogy a múlt héten 4 napra leállt a Model Y gyártósor, hogy további fejlesztésekkel növeljék a gyártási darabszámot. Az újításoknak köszönhetően napi 1000-re nőtt a villany SUV gyártási kapacitása a kínai gyárban, ami már több, mint a Model 3 800-as darabszáma. Wu Wa információi szerint a jelenlegi negyedévben az exporton lesz a fő hangsúly Sanghajban.

A legfrissebb adatok szerint egyébként már júliusban megdőlt a kínai gyár eddigi termelési rekordja, mivel 37.052 autó készült az üzemben – ennek kicsit kevesebb mint kétharmada ekkor még Model 3 volt, de ez most gyorsan változhat.

Amikor 2019 végén megkezdődött a Model 3 kínai gyártása, az első hónapban még csak nagyjából 1000 autó készült a soron, de ez az első negyedévben 16 ezer fölé emelkedett, majd duplázódott. Fél évvel később, újabb fejlesztések és plusz gyártási műszakok bevezetésével a szám ismét a kétszeresére nőtt, és beállt a 60-65 ezres szintre. Most a Model Y is hasonló utat jár be, de úgy néz ki egy kicsit gyorsabban futnak fel a számok és lehet magasabb szinten fognak stabilizálódni, hiszen a SUV egy népszerűbb forma az autópiacon, mint a szedán. Ugyanakkor óvakodni kell a túlzottan leegyszerűsített matematikától. Nagyon csábító a negyedéves adatot elosztani 12 héttel, de vannak tervezett leállások, karbantartási munkák, fejlesztések és ünnepek miatt, illetve váratlan fennakadások például átmeneti nyersanyaghiány okán bekövetkezett gyártáskiesések is. Ráadásul a negyedévek között lehetnek apró eltérések a napok, hetek számában is.

Mindeközben újabb Model 3 szállítmány indult Európa felé Kínából, amiről Wu Wa a sanghaji kikötőben forgatott látványos drónvideót. A dolgok jelenlegi állása szerint minden eddigi rekordot megdöntő 14 hajó érkezik ebben a negyedévben Sanghajból az európai kikötőkbe - a Tesla Q3-as exportját két kisebb szállítmány egészíti ki, Fremontból indult egy-egy hajó Taiwanba és Dél-Koreába is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.