Villanyautó kiállítás lesz Kassán

A villanyautós találkozók hazánkban is egyre népszerűbbek és egyre inkább nagyszabású rendezvények. Idén nyáron Abdán és Gönyűn nem csak egymással beszélgethettek az elektromos autó tulajdonosok, de számos kiállító is megjelent, így az újdonságok kipróbálására is lehetőség volt. Ősszel tovább folytatódnak a villanyautós közösség rendezvényei, szeptember 18-án Balatonfüreden, szeptember 25-én Keszthelyen rendeznek találkozót, október 16-ra pedig Miskolctapolcán van tervben egy már hagyományosnak tekinthető, elektromos gokartversennyel összekötött esemény.

A találkozók többsége az ország nyugati részére koncentrálódik, ennek egyszerű oka, hogy ott élnek azok a lelkes villanyautósok, akik szabadidejüket nem kímélve megszervezik ezeket. A Magyarország keleti régiójában élő érdeklődők nem feltétlenül szeretnének sokat utazni, sem október közepéig várni, ezért elsősorban az ő figyelmükbe ajánljuk a Kassán szeptember 3-5. között tartandó elektromos autószalont.

Tesla Supercharger állomás Kassán az Atrium Optima bevásárlóközpont parkolójában (Fotó: Sebastian Samus)

A rendezvény péntek délután 14:00 órakor nyitja meg kapuit az Atrium Optima bevásárlóközpont épületében és parkolójában. Összesen 52 kiállított jármű várható, köztük Škoda ENYAQ iV, Citroën e-C4, Volkswagen ID.4, Peugeot e-2008, Kia e-Niro, Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz EQA 250, Range Rover Evoque PHEV és a Harley-Davidson LiveWire. A pénteki előadások közben 17:00-kor a Hyundai Ioniq 5 szlovákiai bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők. Az autókon kívül az elektromobilitás szolgáltatók is megjelennek a kiállítók között. A parkolóban pedig körülbelül egytucat modell tesztvezetésére is lehetőség lesz. A napot egy sorsolás zárja, ahol a résztvevők értékes nyereményeket, például hétvégi tesztvezetést nyerhetnek.

Szombat délután további előadásokat rendeznek és természetesen a tesztvezetések is folytatódnak. 18:00-kor ismét nyereményeket sorsolnak ki a résztvevők között. Vasárnap előadásokat már nem tartanak, de a kiállítás 10:00-18:00 között továbbra is látogatható és tesztvezetésekre is jelentkezhetnek a villanyautók iránt érdeklődők.

A rendezvény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztráció után e-mailben egy megerősítő linket kapunk, majd ha erre rákattintunk egy következő levélben a QR-kódot tartalmazó belépőnk is megérkezik.

Jelenleg Szlovákiába a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be, de a beutazáshoz regisztrálni kell a korona.gov.sk/ehranica honlapon.  A regisztrációt, ill. az oltottság tényét egy esetleges rendőrségi ellenőrzés során hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani (például a kitöltött és kinyomtatott regisztrációs űrlappal). A feltételek szeptember elejéig akár változhatnak is, útnak indulás előtt javasoljuk, hogy ellenőrizzétek az aktuális szabályokat a kormány honlapján.

Címlapkép: Sebastian Samus

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.