Megdöntötte a Porsche rekordját a Tesla

Elon Musk tegnap éjjel Twitteren bejelentette, hogy a gyári, még a gumik tekintetében is módosítatlan Model S Plaid hivatalos rekordot állított fel a németországi Nürburgring Nordschleife versenypályán az elektromos autók kategóriájában. A hárommotoros, körülbelül 760 kW teljesítményű Tesla legjobb körideje 7:30,909 volt, s ezzel megdöntötte a Porsche Taycan Turbo által 2019. augusztusi, 7 perc, 42 másodperces csúcsidejét, amivel a német sportkocsi idáig a leggyorsabb sorozatgyártású négyajtós elektromos autónak számított a 20,6 kilométeres pályán. A Plaid átlagos sebessége 166,320 km/h volt a futam alatt.

A Tesla rekordja a hagyományos meghajtású autók legjobb köridejétől sem marad el sokkal. A Porsche Panamera Turbo például 7:29,81-et ment tavaly, tehát mindössze kicsivel több mint egy másodperccel tudott gyorsabb lenni a Teslánál. Ezt a rekordot kicsivel később megdöntötte egy Mercedes AMG GT63 S, amely 7 perc 27,8 másodperc alatt lesprintelte az egy kört a Nürburgringen.

A Zöld Pokolként is becézett versenypálya a világ legnehezebbjei közé tartozik, a változatos kanyarok és domborzati viszonyok miatt előszeretettel használják az autógyártók legújabb modelljeik tesztelésére. A Tesla és a Porsche csatájának története a legjobb köridőért egészen 2019-ig nyúlik vissza, és szinte biztos, hogy nem most ér véget. Meglátjuk, mit lehet még kihozni a Porsche gyönyörű sportautójából.

Címlapkép forrása: YouTube

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.