Már gyártják az első villany-Cuprát

A Cupra több, elektromobilitással kapcsolatos bejelentéssel és bemutatóval is készült az idei IAA Mobility 2021-es kiállításra. A Volkswagen Csoporthoz tartozó, a Seatból 2018-ban kivált spanyol márka igazgatói elárulták, hogy a Volkswagen zwickaui gyárában megkezdődött a cég legelső saját tisztán elektromos meghajtású modelljének gyártása. A Born nevet viselő, MEB padlólemezes ferdehátúból jelenleg az első darabok készülnek, forgalmazása novemberben kezdődik.

A Cupra ambíciói közé tartozik, hogy 2030-ra tisztán elektromos márkává váljon. Hogy ez megvalósulhat-e, az az elektromos autók elfogadottságán, és az európai töltőhálózat fejlődésén múlik, amit az elkövetkezendő években folyamatosan figyelni fognak a spanyolok.

Ami az elektromos modellkínálatot illeti, a jelenlegi stratégiában láthatunk egy hároméves szünetet, hiszen a Born után a Tavascan SUV kerül piacra 2024-ben. Utána viszont már nem kell sokat várni a következő villanyautóra, merthogy 2025-ben a Volkswagen Group három márkájának portfóliója is bővül egy városi kisautóval. A VW esetében ezt az ID. Life koncepció vetíti előre, a Cupra viszont egy jóval vadabb tanulmányt, az UrbanRebelt mutatta meg a közönségnek, jelezve a sportosság irányát a tervezés folyamán.

A Cupra egy másik premier helyszínéül is a müncheni kiállítást választotta: a Tavascan Extreme E Concept részben az Extreme E elektromos versenysorozat iránti elköteleződést nyomatékosítja, másrészt pedig betekintést nyújt az utcai Tavascan dizájnnyelvezetébe.

A tanulmány azt a formavilágot képviseli, amely a versenyszéria legelső, jelenlegi évadjának autóit jellemzi, de számos elemén változtattak a tervezők. A karosszériaszerkezet 3D-nyomtatású részekből épül fel, amelyek legyártása mindössze 6 órát vesz igénybe, emellett pedig a szénszálas komponenseket természetes alapú, lenszálassal helyettesítették.

Az off-road versenyautó nem csupán egy bemutatódarab, hanem a jelenleg versenyző e-CUPRA ABT XE1-et fogja leváltani az Extreme E következő szezonjában.

A Cupra a héten megnyitotta müncheni bemutatótermét is, amelyet Milánó, Madrid, Rotterdam, Lisszabon, és Berlin fog követni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.