Kitiltották a Chevrolet autóját egy parkolóból, mert kigyulladhat

Egy San Franciscó-i kültéri parkoló bejáratánál fényképezte az alábbi felszólítást egy Reddit-felhasználó, melyen az áll, hogy az ügyfelek biztonsága érdekében Chevrolet Bolt EV típusú járművel szigorúan tilos a behajtás. Csak idő kérdése volt, hogy az ehhez hasonló feliratok megjelenjenek az Egyesült Államokban, miután az elmúlt hónapokban több Bolt EV kigyulladásáról is beszámolt a sajtó. Habár az LG által szállított hibás akkumulátorok által okozott tűzesetek száma még mindig viszonylag alacsony (feltehetően 20 alatti), a General Motors elrendelte minden eddig legyártott példány visszahívását, valamint a gyártást is leállította.

Forrás: Reddit/scarls13

A visszahívás egyébként kiterjed az új Bolt EUV modellre is, melyből a GM Authority hírportál júliusi adatai szerint eddig kicsivel több mint 400 darabot adtak át az Egyesült Államokban. Érdekes módon a San Franciscó-i parkolóból ezt a modellt nem tiltották ki, igaz, eddig nem is kellett hozzá tűzoltót hívni.

Nem kizárt, hogy hasonló intézkedéseket más létesítményeknél is bevezetnek, ami nem fogja megkönnyíteni a Bolt EV-tulajdonosok életét. Az igazi csapás viszont az lenne számukra, ha a töltőüzemeltetőkön is eluralkodna a félelem, ami nem lenne teljesen alaptalan, hiszen jellemzően töltés közben, illetve töltés után történtek a tűzesetek. A GM éppen ezért azt kérte a tulajdonosoktól, hogy ne töltsék 90% fölé az akkumulátort, ne hagyják körülbelül 113 kilométer megmaradt hatótáv alá merülni, valamint közvetlenül töltés után kültéren parkoljanak, illetve ne hagyják a töltőn éjszakára a garázsban. A General Motors több mint 140.000 autóban fog akkumulátort cserélni, amely az előzetes információk szerint legalább 1,8 milliárd dollárjába kerül.

A San Franciscó-i történet egyébként emlékeztet arra a balatonfüredi esetre, amikor egy ismeretlen eredetű tűz miatt minden elektromos, hibrid és gázüzemű autót kitiltottak egy szálloda mélygarázsából.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.