Mától megvásárolhatók a jövő évi autópálya-matricák

Elindult az elővásárlás a jövő évi autópálya-matricákra, a mai naptól megvásárolhatók a 2022. január 1-jétől érvényes éves országos, és megyei vignetták a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén, ügyfélszolgálati irodáiban, és viszonteladó partnereinél. Az éves matricák elővásárlásának lehetőségével minisztériumi kezdeményezést követően már 2016 óta élhetnek azok az autósok, akik a hosszas sorban állás elkerülése érdekében kényelmesen, időben szeretnének hozzájutni az autópályák fizetős szakaszainak használatára feljogosító vignettához.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást, és vásárolják meg az éves jogosultságokat még az érvényességi idő kezdete előtt:

„Míg 2018 decemberében közel 120 ezer, 2019 és 2020 utolsó hónapjában is mintegy 143 ezer éves e-matrica talált gazdára. Az elővásárlási időszakban elkelt vignetták körülbelül 40 százaléka volt országos és 60 százalékuk megyei érvényességű. A 2022-es éves országos és megyei autópálya-matricák érvényességi ideje 2022. január 1-jén indul (2021 decemberében tehát még nem biztosítanak úthasználati jogosultságot), és 2023. január 31-én jár le.”

Fotó: NÚSZ Zrt.

A NÚSZ Zrt. a 2022-re érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák elővásárlásához is az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt javasolja, hiszen itt érintkezésmentesen, kényelmesen, és akár mobiltelefonon is beszerezhető az úthasználati jogosultság. Más online szolgáltatókkal, közvetítőkkel szemben itt nem kell kényelmi díjat fizetni, és az ellenőrzőszelvényt sem kell két évig megőrizni. Az e-matricákat elektronikus úton megvásárló autósok száma egyre növekszik, az idei online vásárlások száma dinamikus növekedést követően 35 százalékkal múlta felül a tavalyi adatot.

 

Címlapkép forrása: NÚSZ Zrt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.