Gyorstöltést és nagyobb hatótávot kap a Renault Trucks kisteherautója

2022 tavaszától új, nagyobb kapacitású akkumulátorral megy gyártásba a Renault Trucks által forgalmazott Master Z.E. A 2018 óta piacon lévő tisztán elektromos meghajtású haszongépjármű ez idáig 33 kWh energia eltárolására volt képes, az új változatban azonban már 52 kWh áll rendelkezésre. A körülbelül 130 km-es hatótávolságot ez 190-re növeli a WLTP szabvány szerint, de városi ciklusban akár 240 kilométert is el tud majd menni az autó teli akkuval indulva.

Arról egyelőre nincs információ, hogy milyen változtatás okozza a nagyobb kapacitást – megnövelt energiasűrűség, más beszállító, más kémia, vagy több modul beszerelése –, de az új akku már gyorstölthető lesz. A Master Z.E. jelenleg csupán AC hálózaton tölthető, 7,4 kW teljesítménnyel, így a teljes töltés mintegy 6 óra alatt végezhető el. Tavasztól azonban akár 3 óra alatt is megvan a teljes töltés, két óra alatt pedig elérhetjük a 80%-os állapotot a gyorstöltési képességgel, ám azt nem árulta el a Renault Trucks, hogy pontosan mekkora maximális teljesítményt, illetve AC, vagy DC töltést várhatunk. Az akkumulátorra 8 év/160.000 km garanciát ad a gyártó.

A Master Z.E. továbbra is három hosszban és két magasságban, valamint háromféle karosszériaformában lesz kapható. A teljesítménye és forgatónyomatéka változatlan, 57 kW és 225 Nm, és a végsebesség is 100 km/h-n marad. A megengedett legnagyobb össztömeg változattól függően 3,1 és 3,5 tonna.

A gyártó kínálatában ezen kívül a 16 tonnás D Z.E., a 19 tonnás D Wide Z.E., valamint a 26 tonnás D Wide Z.E. modelleket találjuk tisztán elektromos hajtással.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.