Főoldal » elektromosautó-töltés » Hatalmas támogatást ad Lengyelország elektromos autó és hidrogén töltőinfrastruktúrára

Hatalmas támogatást ad Lengyelország elektromos autó és hidrogén töltőinfrastruktúrára

Összesen kb. 150 milliárd forintnak megfelelő összeggel, 1,87 milliárd zlotyval támogatja a Nemzeti Környezetvédelmi és Vízügyi Alap az elektromos járművek töltőinfrastruktúrájának, a hidrogén töltőinfrastruktúra, valamint az ezekhez szükséges villamosenergia-infrastruktúra fejlesztését Lengyelországban.

Greenway töltőállomás Lengyelországban (fotó: Greenway)

Elektromos autó töltők és hidrogén töltőállomások fejlesztésére és építésére 870 millió zlotyt (kb. 70 milliárd Ft) szánnak. A projektben összesen 17.760 elektromos jármű töltőoszlop és töltőállomás, valamint 20 hidrogéntöltő állomás építését/újjáépítését tervezik.

A keretösszeg legnagyobb része (630 millió PLN) a nyilvánosan hozzáférhető, legalább 50 kW teljesítményű töltőoszlopok építésére, illetve a már meglévő, de kisebb teljesítményű töltőoszlopok legalább 50 kW-os teljesítményre fejlesztését támogatja. Ennél kisebb, 70-70 millió PLN keretösszeget szánnak kisebb teljesítményű, illetve korlátozott hozzáférésű elektromos autó töltőoszlopok megvalósítására, valamint 100 millió PLN jut hidrogén töltőállomások telepítésére.

A támogatás aránya a nyilvános 50-150 kW közötti teljesítményű töltőállomások esetén 30% (bizonyos feltételek teljesülésekor 45%), 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező nyilvános töltők esetén pedig 50%. A 22 kW és 50 kW közötti teljesítményű nyilvános töltők esetén 25%, míg a nyilvánosan elérhető hidrogén töltőállomások esetén 50%.

Az elektromos jármű töltőállomások és a hidrogéntöltő infrastruktúra építésének támogatására elkülönített 870 millió PLN vissza nem térítendő támogatásra vállalkozások, önkormányzatok, lakóközösségek és szövetkezetek, valamint gazdálkodók szervezetek pályázhatnak 2022. január 7. és 2022. március 31. között (vagy a keret kimerüléséig).

A villamosenergia-elosztó hálózat bővítésére vagy korszerűsítésére irányuló beruházások támogatására az elosztórendszer-irányítóknak szánt 1 milliárd zloty (kb. 80 milliárd Ft) értékű pályázatban 2021. december 13-tól 2022 február 28-ig (vagy a keret kimerüléséig) pályázhatnak az elosztórendszer-irányítók, amelyből mintegy 4000 km villamosenergia-hálózat, valamint kb. 800 transzformátor/kapcsoló állomás építését, újjáépítését és korszerűsítését támogatnák.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.