Változik a magyar villanyautós támogatási pályázat lebonyolítása

Tegnap számoltunk be róla, hogy a magyar állami villanyautós támogatási pályázatot lebonyolító IFKA honlapjának 2021-es lakossági, céges, vagy taxis támogatásra vonatkozó aloldala elérhetetlenné vált, és ennek okáról az ügyintézők sem tudtak tájékoztatást adni. Habár az állami támogatásra jelentkezni már nem lehet, a megrendelt autók átadása leállt. Most megérkezett a válasz arra a kérdésre, mi okozta a problémát.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közleményben számolt be róla, hogy decembertől átveszi az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerének lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-től. A jövőben a HUMDA Zrt. koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök állami támogatású pályázati rendszerét, ez vonatkozik többek között az elektromos autókra és az elektromos rásegítésű kerékpárokra is. A jelenleg is zajló átállás a folyamatban lévő pályázatokat mindössze annyiban érinti, hogy azokat a HUMDA koordinálja majd.

Az érintettek a támogatások kapcsán az elektromobilitas@humda.hu e-mail címen tudnak érdeklődni. A változásokról továbbá a HUMDA közösségi médiafelületein, valamint az Ügynökség honlapján, az https://elektromobilitas.humda.hu/ oldalon is lehet tájékozódni. Az ügyintézés hamarosan a megszokott ütemben folytatódik, addig is a pályázók és a kereskedők szíves megértését és türelmét kéri a szervezet.

A HUMDA hangsúlyozza, hogy kiemelten fontos számára a kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság. Az Ügynökség szeptemberben vette át a Zöld Busz Program koordinálását. Azóta több sikeres demonstrációs mintaprojektet szervezett, köztük az „e-ULTIMATE” nemzetközi projektet, amelyben Zalaegerszegen egy elektromos és egy dízel meghajtású autóbusz napi működtetési költségeit hasonlítottuk össze. A HUMDA emellett napokban írt alá megállapodást a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. alkotta konzorciummal arról, hogy jövőre 60 új elektromos busz érkezik hazai nagyvárosokba.

A közlemény az IFKA és a HUMDA weboldalán is olvasható, de egyelőre az aloldalak továbbra sem működnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.