Főoldal » elektromos autó » Reuters: megszülethetett a döntés Diessről

Reuters: megszülethetett a döntés Diessről

Amint azt ma reggeli összefoglalónkban megírtuk, az elmúlt héten lekerültek a kesztyűk a VW Csoport erős embereiről, és teljesen nyílttá vált a törésvonal Herbert Diess, a cég vezérigazgatója körül. Az nem volt csak tiszta, hogy pontosan ki is áll még mellette, és mi lesz a sorsa.

Bár a hivatalos döntést csütörtökön hozzák majd nyilvánosságra, a Reuters most arról számolt be, hogy már megszülethetett a háttérmegállapodás.

Korlátozott hatáskör

Hebert Deiss tavaly év elején nem csak a VW Csoportot, de több márkát is közvetlenül irányított.  2020 nyarán azonban a vállalat felügyelőbizottsága Ralf Brandstättert nevezte ki a VW márka élére. Ekkor ez még tűnhetett úgy, hogy könnyíteni akarnak Diess életén, jobban tudjon koncentrálni a nagyobb feladatokra, de később sokan már Brandstättert kihívónak látták, aki pályázik a főnöke állására.

Most ennél komolyabb volt a tét, a szakszervezet ugyanis Diess menesztését akarta elérni, és ehhez szövetségesének a 20%-os részesedéssel bíró Alsó-Szászország miniszterelnökét próbálta megnyerni. Tegnap még úgy tűnt talán sikerrel is járhatnak, most viszont a legfrissebb információk szerint kompromisszum született.

Herbert Diess és Ralf Brändstatter. Forrás: VW

A Reuters és a német Handelsblatt is úgy tudja, hogy a megállapodás értelmében Deiss marad, de csökken a hatásköre.  Manfred Döss, korábbi jogi vezető mellett azonban Ralf Brandstätter is bekerül az igazgatóságba – a legfőbb részvényes Porsche és Piech családok remélik, hogy ők majd a megfelelő irányba terelik, vagy inkább kordában tartják a CEO-t. Diess feladatköre szűkül, nem foglalkozik tovább operatív dolgokkal, a konszern stratégiájáért lesz felelős. Ezzel gyakorlatilag kiveszik őt a a szakszervezettel történő napi szintű csatákból.

A fenti megállapodás kvázi véglegesnek tekinthető, de biztosat majd csak a csütörtöki igazgatósági ülés után tudunk. Az viszont bíztató, hogy ezek szerint a cég legnagyobb részvényesei egyetértenek Diess elektromos terveivel, továbbra is úgy érzik neki kell kijelölnie és egyengetnie az utat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.