Model Y visszahívás: 22 ezer autót vizsgálnak át

A Tesla kínai és amerikai gyártású autói is érintettek a legújabb visszahívásban, de eltérő arányban. Azt nem tudjuk, hogy európia szállítmányok is érintettek-e.

Eltörhet a tengelycsonkgyám

A tengelycsonkgyám egy masszív alumínium ötvözet, amely könnyű, de erős. Utóbbi tulajdonságra szükség is van, mivel ennek az alkatrésznek nagy szerepe van abban, hogy a kerék a helyén maradjon, de mégis rugalmasan mozoghasson.

FRISSÍTÉS: a cikk alatti és a Facebook kommentekben kisebb vita alakult arról ki, mi is az a steering knuckle magyarul. Mi az ilyen kifejezésekhez szakszótárakat használunk, de most ezek sem értenek teljesen egyet. Egyik olvasónk szerint ez csonkállvány, másik szerint lengőkar, többek pedig nem írtak megfejtést, csak az a biztos, hogy nem az amit mi írunk. A szótárak a tengelycsonk, tengelycsukló és féltengelycsukló fordításokat ajánlották, de most találtunk egy kifejezetten járműipari szótárt, ami szerint tengelycsonkgyám, úgyhogy erre javítottuk a cikket.

Forrás: Munro Live

A Tesla most pár héten belül mind a fremonti, mind a sanghaji gyártású Model Y-ok egy részét visszahívja az alkatrész potenciális meghibásodása miatt. Az Egyesült Államokban november 21-én jelentették be a visszahívást, ami összesen 826 darab 2020. június 16. és 2021. november 10. között gyártott autót érint. December 3-án pedig a kínai közlekedési hatóságnál jött ki a közlemény, miszerint 21.599 darab 2021. február 4. és október 30. között gyártott Model Y-t hívnak be a szervizekbe, ahol az alkatrészeket egyenként átvizsgálják és szükség esetén díjmentesen cserélik.

Forrás: Munro Live

A Tesla szerint az ok az, hogy az alumínium, szilícium, magnézium (AlSi7Mg) ötvözetből gyártott alkatrészek egy részét az egyik beszállítójuk nem az előírt specifikációknak megfelelően készítette el, így azok szélsőséges körülmények között eltörhetnek, ami balesethez vezethet.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a fenti gyártási intervallumból került-e Európába és hazánkba autó, az európai visszahívásokat listázó adatbázisokban ennek egyelőre nem láttuk nyomát. A Tesla az érintett tulajdonosokat értesíteni fogja.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.