Így lehet tényleg megfizethető villanyautója a Toyotának

2022 áprilisában, a Pekingi Autószalonon egy vadonatúj tisztán elektromos meghajtású autójáról rántja le a leplet a Toyota – tudta meg a Reuters. A hírügynökség négy különböző forrásától is úgy értesült, hogy a japán autógyártó kínai technológiával szereli fel autóját, amit a BYD biztosít számára. A két vállalat még 2019-ben jelentette be, hogy együttműködnek az akkumulátoros elektromos autók technológiájának kutatásában és fejlesztésében.

A kis méretű, de mégis tágas utastérrel rendelkező elektromos szedánba a BYD Blade akkumulátorát szereli a Toyota LFP (lítium-vas-foszfát) kémiával – a Reutersnek nyilatkozó források elmondása szerint ez a technológia, és a kínaiak műszaki tudása és tapasztalata jelentős költségcsökkenést eredményez a jármű fejlesztése és gyártása során, így ez lehet az autógyártó óriás első valóban megfizethető villanyautója. Két forrás úgy fogalmazott, hogy az autóra Szent Grálként tekint a Toyota, hiszen évek óta küzd azzal, hogy egy olyan kompakt elektromos autót dobjon piacra, ami versenyképes a költségeit tekintve, és nem áldozza fel a kényelmet az alacsonyabb ár érdekében. A vállalat egyik igazgatója egyébként éppen néhány nappal ezelőtt beszélt arról, hogy villanyautót nagy számban csak alacsony vételár mellett lehet eladni, s ez jóval fontosabb, mint a nagy hatótáv.

A szedán méretben hasonló lesz a Corollához, annál egy kicsivel nagyobb. Valószínűleg a bZ sorozat következő tagjaként debütál majd, ám a Reuters úgy tudja, hogy kezdetben kizárólag a kínai piacon fogják értékesíteni 2022 második felétől.

Sajtóértesülések szerint az új villany-Toyotát valószínűleg 200.000 jüan (10,2 millió forint) alatt haza lehet majd vinni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.