Főoldal » elektromos autó » 4 motoros lesz a Tesla Cybertruck is

4 motoros lesz a Tesla Cybertruck is

A Tesla még október közepén vette le oldaláról a Cybertruck előrendelési lehetőségénél a konkrét változatokat. Korábban egy, kettő és három motoros változatokat lehetett lefoglalni 40 és 70 ezer dollár közötti kezdő áron, de most már csak egy általános foglalást tehetünk.

Eddig a legtöbben arra tippeltek, hogy a globális alkatrészhiány miatt a Tesla a Cybertrucknál is áremelésre készül, és nem akarja tovább befogadni és bebetonozni az előrendeléseket a korábbi áron. Most azonban úgy tűnik más magyarázat (is) lehet.

Megirigyelték

A négy motoros meghajtás, mint koncepció nem újkeletű dolog, de mostanában az elektromos pickupok és offroad autók megjelenésével lett újra népszerű ötlet. A megoldás egyik előnye, hogy a négy kereket egymástól teljesen függetlenül lehet hajtani, ami javítja a nehezebb terepen a tapadást, illetve egészen döbbenetes irányváltoztatási megoldásokat nyújt. Az egyik ilyen a tank-forduló, amikor álló helyzetben megfordul a kocsi:

A fenti videó a Rivian R1T-t  mutatja, de itt azért megjegyezzük, hogy ez nekik is csak a prototípuson működik egyelőre, egy későbbi szoftverfrissítéssel fogják a széria autókat is képessé tenni a mutatványra.

Most a Whole Mars Blog Twitter fiók értesülése szerint a Tesla is elirigyelte a megoldást és ezzel párhuzamosan dobta is az egy motoros változatot. A Cybertruck végül kettő, három és négy motoros kiadásban érkezhet. Persze legyinthetnénk, hogy ez csak egy Tesla rajongó fantáziálása, azonban Elon Musk kivételesen most megerősítette a pletykát.

Mint a Tesla vezetője megosztotta, a gyártás az új 4 motoros változattal kezdődik majd, ami egymástól függetlenül, rendkívül gyorsan tudja majd szabályozni a nyomatékot a kerekeknél.

Musk azt is megerősítette, hogy mind az első, mind a hátsó kerekek kormányozhatóak lesznek, így a Cybertruck tudni fogja  a rákjárást is, amit ezen a GMC Hummer EV demó videón tudunk megmutatni:

Musk Twittern még utalt korábbi kijelentésére, miszerint a Cybertruck egy nagyszabású technológiai demonstráció lesz, magyarul telepakolják a legújabb fejlesztéseikkel, őrült ötleteikkel, ami elsőre izgalmasnak hangzik, aztán eszünkbe jut a Model X három éves csúszása hasonló okok miatt.

Többet majd a január végi bejelentések után tudunk.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.