Elindult a lakossági napelemes pályázat

A mai naptól nyújthatók be a 100% intenzitású pályázatok lakossági napelemes rendszerek telepítésére, nyílászárók cseréjére, fűtés korszerűsítésére (hőszivattyú), illetve akkumulátor telepítésére.

A több mint 201 milliárd forint keretösszegű pályázatban az első kategóriában családi házak napelemes rendszereinek telepítésére igényelhető maximum 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatás, a második kategóriában pedig napelemes rendszerre, akkumulátoros energiatároló telepítésére, nyílászáró cserére és fűtéskorszerűsítésre igényelhető maximum 11,3 millió forint. A pályázatban az átlagjövedelem alatt kereső háztartások vehetnek részt, ahol a 2020. évi egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a 4.850.000 forintot. Az egy főre jutó jövedelem számításánál az ingatlanban élő és tulajdonrésszel rendelkező keresőket kell figyelembe venni. A munkabér jövedelemmel rendelkezőkön kívül a KATA hatálya alatt adózók is pályázhatnak.

Régiónként eltérő időpontban lehet pályázni, így a mai naptól a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében élők, 2021. december 13-án 17:00 órátóla  Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében, 2021. december 20-án 17:00 órától a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 2021. december 27-én 17:00 órától pedig a Budapesten és a Pest megyében lakók pályázhatnak majd.

A pályázatok benyújtásának sorrendjét nem veszik figyelembe a pályázat elbírálásánál, azaz minden, határidőn belül benyújtott kérelem elbírálásra kerül. Az elbírálás objektív pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, amely nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

A pályázati felhívás, annak mellékletei és a regisztrált kivitelezők listája mellett a napelem.palyazat.gov.hu oldalon a gyakran előforduló kérdésekre adott válaszok, valamint a pályázat benyújtását segítő oktatóvideók is megtalálhatók. A pályázók a pályázat benyújtásához ingyenes segítséget kapnak a Széchenyi Programiroda regionális irodáiban, további kérdésekkel pedig az ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatához is fordulhatnak a nap@emi.hu e-mail címen vagy a +36-30-705-2388-as telefonszámon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.