Villanyautó- és akkumulátorgyártásba fektet a Suzuki Indiában

A Suzuki 150 milliárd jen (kb. 1,14 milliárd euró vagy 1,24 milliárd dollár) befektetésről írt alá megállapodást Indiában. A beruházás keretében India Gudzsarat tartományában elektromosautó-gyártásba, valamint akkumulátorgyártásba kezd a japán vállalat. Az üzletre vonatkozó megállapodást Fumio Kishida japán miniszterelnök, illetve Narendra Modi indiai miniszterelnök írta alá Indiában.

Az együttműködési megállapodást a Suzuki Motor Gujarat Private Limited (SMG) leányvállalata kötötte meg az állammal. Az SMG-nek már van egy nagy járműgyára Indiában, amely az egyetlen teljesen a Suzuki tulajdonában álló vállalat. A további üzemek a Maruti Suzuki tulajdonában állnak, amely akkor jött létre, amikor a Suzuki felvásárolta az indiai Maruti Udyong gyártót.

Gudzsarat tartomány India legnyugatibb régiójában található, Pakisztánnal és három másik indiai állammal határos. Lakossága körülbelül 60 millió fő. A Suzuki, a Toshiba és a Denso 2020-ban jelentette be, hogy akkumulátorcella-gyárat építenek Gudzsaratban elektromos járművek számára. Erre a célra létrehozták az Automotive Electronics Power Pvt. Ltd (AEPPL) vegyesvállalatot, amelynek 50 százaléka a Suzuki, 40 százaléka a Toshiba, tíz százaléka pedig a Denso tulajdona.

A Suzuki bejelentette, hogy az SMG 370 millió eurónak megfelelő összeget fektet be az üzembe, hogy 2025-ig növelje az akkumulátoros elektromos autók gyártási kapacitását. Ezen felül 870 millió eurót fektetnek be az akkumulátorgyár felépítésébe 2026-ig, az SMG-gyárral szomszédos területen. Ezzel egyidejűleg a Maruti Suzuki Toyotsu India vegyesvállalat egy jármű-újrahasznosító létesítményt épít ugyanott.

Toshihiro Suzuki, a Suzuki Motor Corporation igazgatóhelyettese és elnöke indiai látogatása során elmondta, hogy „a Suzuki jövőbeli küldetése a szén-dioxid-semlegesség elérése kisautókkal.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.