Főoldal » energia » Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló épül Magyarországon

Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló épül Magyarországon

Jövő nyáron megépül Magyarország első Tesla Megapack akkumulátoros energiatárolója, melyet Százhalombattán a MET Csoport létesít a Dunamenti Erőmű területén.

Az akkumulátoros energiatárolás növekvő népszerűsége elsősorban az időjárásfüggő, ezért kiszámíthatatlanul termelő megújuló energiás áramtermelés egyre gyorsabb ütemben történő terjedésének köszönhető.

A Tesla Megapack elnevezésű nagy kapacitású energiatárolójáról az első információk 2018-ban jelentek meg, először Moss Landingben alkalmazták. Azóta világszerte egyre több helyszínen telepítik az egységeket és 2022-ben végre hazánkban is megvalósulhat az első projekt.

A Dunamenti Erőmű innovációs projektjének részeként egy közel 4 MW maximum teljesítménnyel és 8 MWh tárolási kapacitással rendelkező Tesla Megapack akkumulátoros energiatárolót valósítanak meg, amely kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik majd, ellentétben az eddigi hazai gyakorlattal, amely inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazza. Az új létesítmény lehetőséget teremt a megújuló energiatermelés hatékonyabb rendszerintegrációjára is.

„A most leszerződött beruházás lesz az egyik kulcsfontosságú eszköze az áprilisban indult K+F projektünknek. A jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gázos erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük. Az energiatárolásra is építő kísérleti projektünk így egyfajta előszobája lesz ipari léptékű alkalmazásoknak” – mondta el Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.