Hat magyar városba érkezik 60 elektromos busz

Összesen hatvan tisztán elektromos autóbusz érkezik a Volánbusz flottájába a most lezárult beszerzéses eljárások eredményeként (az ősszel már leszállított 40 járművet követően). A BYD, illetve Electrobus (Ikarus) gyártmányú járművekkel az egri, győri, szegedi, székesfehérvári, szolnoki és zalaegerszegi közlekedést fejlesztik. Az elektromos buszokat az év végéig szállítják.

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. Az első negyven Mercedes-Benz eCitaro már tavaly megérkezett. A tesztelést követően a minap az első tíz busz menetrendbe is állt Budapest agglomerációjában.

A most lezárult 8,59 milliárd forint összértékű beruházásból a Zöld Busz Programban elnyert támogatás összege 6,52 milliárd forint. Ebből az összegből összesen 60 db tisztán elektromos autóbuszt vásárolt a Volánbusz. Székesfehérvárra 12 db helyben gyártott Electrobus 120.EL típus érkezik, ezen kívül Egerbe 6 db, Győrbe 13 db, Szegedre 8 db, Szolnokra 10 db, Zalaegerszegre pedig 11 db BYD K9UD típusú autóbuszt szállítanak még az idei évben.

Az Electrobus Europe Zrt. által szállított Electrobus 120.EL típusú szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel teszik kényelmesebbé és biztonságosabbá az utazást.

A Volánbusz első BYD K9UD típusú autóbusza Komárom és a szlovákiai Komárno közötti helyi közlekedésben állt forgalomba tavaly nyáron és ebből a típusból érkezik 10 db a tervek szerint még idén Miskolcra is.

Címlapkép: szekesfehervar.hu

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.