Elektromos autó villámtöltő Tatabányán

Bár a villanyautósok többsége a mindennapokban otthon vagy munkahelyén tölti az autót, az elektromos autók teljes körű használhatósága szempontjából nélkülözhetetlenek az órán belüli teljes töltést biztosító gyors töltőállomások. Egy ilyen villámtöltőt üzemeltek be nemrégiben Tatabányán a Delphi Connection Systems Hungary Kft. gyárának nyilvános parkolójában.

villámtöltő Tatabányán a Delphi gyár parkolójában
(Fotó: Dósa István)

A mindhárom elterjedt töltési szabványt (CHAdeMO, CCS és Type2) támogató ABB gyártmányú oszlop nyilvános, használata egyelőre ingyenes. A töltő elsősorban télen lesz nagy segítség a Budapest-Bécs útvonalon utazók számára, így egy 10 perces pihenő beiktatásával kényelmes utazótempóval és kellemes fűtéssel tehető meg a Győr és Budapest közötti kb. 130 km-es táv. A villámtöltő segítségével egy Nissan LEAF vagy egy BMW i3 akkumulátora nagyjából fél óra alatt tölthető fel teljesen lemerült állapotból 80-85%-ra, de ha nincs teljesen lemerülve és a következő célpont (pl. a Győri töltők valamelyikének) eléréséhez nincs szükség a 80%-os töltöttségre, akkor akár 8-10 perc alatt is végezhetünk.

Sajnos a töltő 5 km-re, vagy nagyjából 10 percnyi útra van az autópályától, és sem mosdó sem pedig bolt vagy kávézó nincs a környékén, de a szegényes magyarországi infrastruktúra részeként így is rendkívül fontos állomás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?