Mennyire nagy a Gigafactory?

A Tesla folyamatosan úgy kommunikálja, hogy a nevadai Reno mellett épülő Gigafactory 1 a világ egyik legnagyobb épülete lesz, amikor elkészül. Ehhez képest az eddig látottak alapján ezt nagyon nehéz elképzelni, hiszen a fotókon egy nagy, de inkább átlagos méretűnek tűnő gyár látható. A most álló épület azonban a teljes Gigafactory-nak csak egy picike részét fogja képezni.

A Tesla Gigafactory jelenlegi formája (fotó: Teslacentral.com)
A Tesla Gigafactory jelenlegi formája (fotó: Teslacentral.com)

Az eredetileg 10 millió négyzetláb (0,92 négyzetkilométer!) méretűre tervezett gyár terveit kicsit felpumpálták, így most 13,6 millió négyzetlábról, vagyis 1,26 négyzetkilométerről (1 263 481 m²) szólnak a hírek. A lenti képen jól látható, hogy a most álló épülethez képest a véglegesnek milyen óriásinak kell lennie ahhoz, hogy elérjék ezeket a méreteket. Térfogat tekintetében egyedül a Boeing összeszerelő üzeme fogja megelőzni, de alapterületet tekintve nem lesz ellenfele (a freemonti Tesla üzem jelenleg a második legnagyobb ezen mutató szerint). Az épületben felhasználható gyártóterületet tekintve a Gigafactory 1 a negyedik legnagyobb lesz a világon.

Gigafactory 1 alapterület

A futurism.com nem volt rest, összeszedte a világ legnagyobb gyárépületeit és belső alapterület szerint sorba rendezte őket. Íme a látványos infografika a legnagyobbakrók:

Legnagyobb gyárépületek
(forrás: futurism.com)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?