Főoldal » energia » Milliszekundumok alatt mentette meg Dél-Ausztrália lakóit az áramszünettől a Tesla akkumulátora

Milliszekundumok alatt mentette meg Dél-Ausztrália lakóit az áramszünettől a Tesla akkumulátora

Máris bizonyította hatékonyságát a Tesla dél-ausztrál energiatárolója, mely kevesebb, mint 100 nap alatt épült fel, és a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora lett. A hatalmas aksi célja, hogy az áramkimaradásokkal teli nyári időszakban, mely már javában zajlik az országban, biztosítsa a helyi lakosság áramellátását a közeli szélfarmból származó energiával, ha épp ezt a széntüzelésű erőművek képtelenek megtenni.

A Tesla dél-ausztrál akkuparkja, Forrás: Quartz

Az ausztrál szakértők most áldhatják Elon Muskot, és a napot, amikor működésbe helyezték az akkumulátort, ugyanis az elmúlt két hét folyamán kettő óriási áramszünettől is megmentette a lakosságot, mégpedig oly módon, amire még az energetikusok sem számítottak. A Loy Yang, Ausztrália egyik legnagyobb erőművének december 14-i üzemzavara eredményeképp hirtelen 560 MW-nyi kapacitás-kiesés következett be, ami mintegy 170 000 háztartás áramellátásáért felelős. A Tesla körülbelül 1000 kilométerre lévő aksija a másodperc törtrésze, mindössze 140 milliszekundum alatt reagált, és egy 7 MW-os áramlökettel megakadályozta a katasztrófát, és elindította a hálózatot a helyreállás útján. Hasonló történt december 22-én is, amikor 353 MW-nyi teljesítmény mondta föl a szolgálatot, és a Tesla energiatárolójának kellett beavatkoznia egy pillantásnál is rövidebb idő alatt. A másik szénerőmű, a Gladstone, mely a valódi felelős volt a hálózat energiaellátásának utánpótlásáért, csak másodpercekkel az akkumulátor után lépett munkába.

A Loy Yang széntüzelésű erőmű, Forrás: Herald Sun

Az eset után Tom Koutsantonis, Dél-Ausztrália Energiaügyi Minisztere is elismerte az akkumulátor páratlan sebességét és hatékonyságát, mellyel semmilyen más erőmű és technológia nem tudja felvenni a versenyt, s mely a szakértőket is sokkolta:

„A Torrens Island erőműnek 30-60 percre lenne szüksége, hogy szinkronizálódjon és elkezdje ellátni az energiapiacot; az akkumulátor ezt megteszi milliszekundumok alatt.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.