Milliszekundumok alatt mentette meg Dél-Ausztrália lakóit az áramszünettől a Tesla akkumulátora

Máris bizonyította hatékonyságát a Tesla dél-ausztrál energiatárolója, mely kevesebb, mint 100 nap alatt épült fel, és a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora lett. A hatalmas aksi célja, hogy az áramkimaradásokkal teli nyári időszakban, mely már javában zajlik az országban, biztosítsa a helyi lakosság áramellátását a közeli szélfarmból származó energiával, ha épp ezt a széntüzelésű erőművek képtelenek megtenni.

A Tesla dél-ausztrál akkuparkja, Forrás: Quartz

Az ausztrál szakértők most áldhatják Elon Muskot, és a napot, amikor működésbe helyezték az akkumulátort, ugyanis az elmúlt két hét folyamán kettő óriási áramszünettől is megmentette a lakosságot, mégpedig oly módon, amire még az energetikusok sem számítottak. A Loy Yang, Ausztrália egyik legnagyobb erőművének december 14-i üzemzavara eredményeképp hirtelen 560 MW-nyi kapacitás-kiesés következett be, ami mintegy 170 000 háztartás áramellátásáért felelős. A Tesla körülbelül 1000 kilométerre lévő aksija a másodperc törtrésze, mindössze 140 milliszekundum alatt reagált, és egy 7 MW-os áramlökettel megakadályozta a katasztrófát, és elindította a hálózatot a helyreállás útján. Hasonló történt december 22-én is, amikor 353 MW-nyi teljesítmény mondta föl a szolgálatot, és a Tesla energiatárolójának kellett beavatkoznia egy pillantásnál is rövidebb idő alatt. A másik szénerőmű, a Gladstone, mely a valódi felelős volt a hálózat energiaellátásának utánpótlásáért, csak másodpercekkel az akkumulátor után lépett munkába.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hivatalos Fisker EMotion bemutató: az autó szép, csak a lényeg nem derült ki
A Loy Yang széntüzelésű erőmű, Forrás: Herald Sun

Az eset után Tom Koutsantonis, Dél-Ausztrália Energiaügyi Minisztere is elismerte az akkumulátor páratlan sebességét és hatékonyságát, mellyel semmilyen más erőmű és technológia nem tudja felvenni a versenyt, s mely a szakértőket is sokkolta:

„A Torrens Island erőműnek 30-60 percre lenne szüksége, hogy szinkronizálódjon és elkezdje ellátni az energiapiacot; az akkumulátor ezt megteszi milliszekundumok alatt.”

Elektromos autót használsz?

  • Remek rendszer-helyreállítási idő. Ezek szerint az ausztrál védelmi rendszer nehézkesebb , mint az európai.

  • Csak lelkes érdeklődőként kérdezem a hozzáértőktől, hogy ha kiesik egy 560 MW-nyi termelés, akkor azon miként tud segíteni a 7 MW-nyi “löket” ? Rangsorolva van, hogy ilyenkor mi kapja meg ezt a segítséget? De az hogy segít akkor a 170 000 háztartáson?

  • janbor

    György Fejér- Már az is jelentős, ha a segédüzem nem esik ki ( nem áll le) , a Tesla-nak a rendszer-helyreállításban van nagy jelentősége. Elsősorban nem az energia ellátás szünetmentessége a cél , hanem a segédüzem folyamatossága.

  • Fejér György

    Köszönöm!