Főoldal » elektromos autó » Megvan az első város, ahol kizárólag elektromos buszok szállítják az utasokat

Megvan az első város, ahol kizárólag elektromos buszok szállítják az utasokat

Nem, nem egy kisváros cserélte le a néhány benzines buszból álló flottáját elektromos meghajtású járművekre, hanem egy 12 millió fős megalopoliszról van szó, mégpedig a kínai Sencsen városáról. A település tömegközlekedésének vezetősége évek óta azon dolgozik, hogy a használatban lévő buszai között minél nagyobb arányban szerepeljenek villanymotoros járművek, és most bejelentette, hogy sikerült elérni a 100%-os részarányt. Sencsenben ezentúl tehát nem kell többé szagolni a buszok által kipöfögött gázt, hanem a világon először, kizárólag elektromos buszokkal lehet majd utazni.

Forrás: worldevcities.org

Amellett, hogy a buszflotta elektromosításának mértékében világelső pozíciót szerzett magának a kínai óriásváros, a buszok számát tekintve is a legelső helyen áll. A sencseni tömegközlekedés 16 359 elektromos buszt tudhat magáénak, melyek működését 510 töltőállomás és 8000 töltőpont biztosítja, tehát a flotta közel fele tud egyszerre töltődni a városban. Ahhoz, hogy egy busz elérje a maximális töltöttséget, alig 2 óra szükséges.

És hogy mi ennek az eredménye? 366 000 tonna kőszénnel egyenértékű energia-megtakarítás, 345 000 tonnával kevesebb üzemanyag-fogyasztás, és 1,35 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás minden évben, továbbá olyan buszterminálok, ahol nem süketülnek meg a dolgozók a folyamatosan ki-és beérkező buszok zajától.

Forrás: Cleantechnica

Sencsen azonban nem csupán a buszflotta villamosításával igyekszik fenntarthatóvá tenni a városi közlekedést, hanem itt található a legtöbb elektromos taxi is a világon. Jelenleg 12 518 villanymotoros taxi furikázik Sencsen utcáin, ami az egész taxiflotta 62,5%-a. Az elektromos közlekedés terén már megismert kínai szigorral 2020-ban, vagy még azelőtt ez az érték is 100% lesz. A hagyományos taxik lecserélésével további 119 000 tonna kőszénnel egyenértékű energiát, és 116 000 tonnányi üzemanyagot takarít meg a város.

Persze nem Sencsen az egyedüli település, melynek vezetősége a buszok és taxik villamosítását látja az egyetlen járható útnak a jövőben, azonban nincs másik olyan célkitűzés, mely ennyire szigorúan, ilyen hamar szabadulna meg a hagyományos járművektől. Az európai nagyvárosok esetében is inkább 2030-ra, de legkorábban is 2025-re vannak időzítve az ilyesfajta lépések, így Sencsen kiváló példa lehet az egész világ számára, hogy egy kicsit hamarabb kellene felébredni, és tenni is valamit, nem csak tervezgetni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.