Főoldal » elektromos autó » Lesz tisztán elektromos McLaren, de még nem áll készen a versenypályára

Lesz tisztán elektromos McLaren, de még nem áll készen a versenypályára

A versenyautózásban otthonosan mozgó autógyártó, a McLaren modelljei között már találunk olyat, mely elektromos meghajtással is képes száguldozni, habár csak a benzinmotor kiegészítése céljából. A Formula 1-ből is ismert brit sportmárka legelső próbálkozása az elektromosításra a P1 modellje volt, azonban már többször is felröppent a híre, hogy egy tisztán elektromos kocsit is kapunk majd tőle.

McLaren P1 plug-in hibrid

Az elmúlt napokban a McLaren mérnökei megerősítették, hogy valóban lesz kizárólag villanymotoros autójuk, sőt, egy prototípus jelenleg is tesztelés alatt áll, viszont még egy jó ideig nem fog gyártásba kerülni. A gyártó munkatársai azzal indokolták a döntést, hogy a tisztán elektromos meghajtású versenyautó teljesítménye egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy az a versenypályán is jól tudjon szerepelni. A legnagyobb probléma természetesen az akkumulátorral van, mely a versenyzés során szükséges elképesztő mennyiségű energiát csak nagyon rövid ideig tudja biztosítani, és aztán újra kell tölteni. A McLaren ezért inkább tovább vár az áttörésre az aksik energiasűrűségére irányuló kutatásokban, és amikor majd a technológia megengedi, hogy a nagy teljesítményű versenyautók energiaigénye is hosszabb ideig biztosítva legyen, akkor majd piacra dob egy teljesen elektromos járművet. Addig is további hibrid modellek várhatók, a gyártó tervei szerint ugyanis 2022-re az összes eladás felét ezek fogják kitenni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.