Mars körüli pályára küldik Elon Musk Tesláját. Nem, nincs április elseje.

Elon Musk híres száraz, fanyar humoráról és szarkazmusáról, de vigyázni kell vele, mert nem mindig viccel. Amikor először állt elő a Twitteren azzal, hogy annyira tele van már a burája a los angeles-i dugókkal, hogy alagutat fog fúrni, mindenki poénnak vette. Most meg már ott tartunk, hogy a The Boring Company nem csak a SpaceX központjától fúr próbaalagutat, de Maryland államtól is engedélyt kapott egy 16 kilométeres szakaszra.

Falcon Heavy az összeszerelés közben – már csak a kapszula hiányzik benne a Roadsterrel. Forrás: Elon Musk Twitter

Így aztán, amikor a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétájának januári premierje kapcsán azt találta csipogni, hogy az első kísérleti kilövés alkalmával a hasznos teher az ő eredeti meggypiros Tesla Roadstere lesz, már óvatosabbak lehettünk volna  a nevetéssel. Merthogy megint nem viccelt.

Alulnézetből a 3 rakéta összesen 27 hajtóműve. Egy telepakolt Boeing 747-est is fel tudna vinni. Forrás: Elon Musk Twitter

A Falcon Heavy a SpaceX vadonatúj rakétája lesz és némi késés után januárban tervezik az első prototípus kilövését. A világ jelenlegi legerősebb űrjárműve 54 tonnát tud Föld körüli pályára juttatni, ami majdnem háromszor akkora teherbírás, mint a második helyezett Delta IV-es rakétáé. Bár elsőre úgy tűnhet, mindössze annyi történt, hogy összehegesztettek 3 Falcon 9-et (a SpaceX jelenlegi rakétáját), a valóság ennél kicsit komplikáltabb és Musk mérnökeinek sokévi munkája van a tervezett januári indulás mögött.

Csak a miheztartás végett. Forrás: SpaceX

Mint az prototípusoknál szokásos, egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz a kilövés, ezért nem lesz kereskedelmi megbízó aki kockára tenne egy több százmillió dollár értékű műholdat. Musk ezt szokásos fanyar humorával, csak úgy kommentálta, hogy a kilövés „így vagy úgy de izgalmas lesz”.

A piros Roadster már rögzítve van. Hamarosan beemelik a rakéta orrába. Forrás: Electrek

Mivel gyakorlatilag mindegy mit pakolnak a rakéta orrába, a poén (na meg a publicitás) kedvéért Musk első generációs Roadsterét küldi az űrbe. A cél pedig mi is lehetne más, mint a Mars, úgyhogy, ha sikeres a küldetés, az autó a vörös bolygó körüli pályára fog állni.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.